externe-fraude-preventie-tips

Externe fraude: hoe kan je jouw bedrijf beschermen tegen externe bedreigingen?

Externe fraude vormt een groeiende bedreiging voor bedrijven. Ontdek hoe je jouw bedrijf kunt beschermen en welke maatregelen je kunt nemen om risico's te verminderen..

Externe fraude vormt een groeiende bedreiging voor bedrijven over de hele wereld. Fraudeurs gebruiken steeds geraffineerdere methoden om kwetsbaarheden uit te buiten. Of het nu gaat om phishing, financiële fraude of identiteitsdiefstal, bedrijven van elke omvang lopen risico. Inzicht in externe fraude, de verschillende soorten externe fraude en preventieve maatregelen kunnen helpen om jouw bedrijf beter te beschermen.

Inhoud artikel

  • Externe fraude omvat phishing, factuurfraude en identiteitsdiefstal. 
  • Preventieve maatregelen zoals dubbele goedkeuring en e-mailbeveiliging zijn cruciaal. 
  • Allianz Trade biedt een fraudeverzekering voor financiële bescherming.
Externe fraude verwijst naar frauduleuze activiteiten die geïnitieerd worden door personen of entiteiten buiten een bedrijf, vaak met als doel het bedrijf te misleiden, manipuleren of uit te buiten voor financieel gewin. In tegenstelling tot interne fraude, waarbij werknemers betrokken zijn, wordt externe fraude gepleegd door buitenstaanders, zoals criminelen, klanten of externe partners. Externe fraude kan leiden tot aanzienlijke financiële verliezen, reputatieschade en operationele verstoring voor bedrijven.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het bij externe fraude niet alleen om cyberaanvallen en phishing. Externe fraude kan vele andere vormen aannemen, waarvan valse facturen verreweg de meest voorkomende zijn. Hier zijn de soorten externe fraude waarmee bedrijven het vaakst te maken krijgen:

  1. Factuurfraude: Er is sprake van factuurfraude wanneer fraudeurs valse facturen indienen voor betaling, door zich voor te doen als een legitieme leverancier of door valse bedrijven op te richten. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven worden gefactureerd voor goederen of diensten die nooit zijn geleverd.
  2. Fake buyer fraude: deze vorm van fraude neemt verschillende vormen aan om bedrijven geld of goederen af te persen. Een valse klant is een fraudeur die zich voordoet als een klant. De fraude is bedoeld om geld of goederen van een bedrijf af te troggelen, door een adreswijziging te melden of goederen te onderscheppen voordat ze geleverd worden.
  3. Identiteitsfraude: Bij identiteitsfraude doen fraudeurs zich voor als iemand die ze niet zijn, meestal de directeuren van het bedrijf ( CEO-fraude), om werknemers te verleiden tot het doen van ongeoorloofde betalingen of het onthullen van vertrouwelijke gegevens.

Elk jaar voeren wij een onderzoek uit naar bedrijfsfraude. Uit ons onderzoek van 2024 blijkt dat Belgische en Nederlandse bedrijven nog steeds met grote regelmaat het slachtoffer worden van fraude en oplichting: 69% van de bedrijven heeft de afgelopen 2 jaar te maken gehad met fraudepogingen.

De toenemende digitalisering en de opkomst van kunstmatige intelligentie maken het nog moeilijker om fraude op te sporen.

Om externe fraude te voorkomen, kan je een paar preventieve maatregelen nemen:

  • Versterk de beveiligingsmaatregelen: Investeer in oplossingen voor e-mailbeveiliging die gespoofde e-mailadressen, verdachte bijlagen en phishingpogingen kunnen detecteren.
  • Controleer je leveranciers en klanten: Bescherm je bedrijf door strikte procedures op te stellen voor het controleren van leveranciers en klanten voordat je contracten afsluit of betalingen doet.
  • Verdachte activiteiten opsporen: Gebruik analysetools om verdachte activiteiten op te sporen, zoals ongebruikelijke betalingsverzoeken of plotselinge wijzigingen in leveranciersgegevens.
  • Pas dubbele goedkeuring toe: Zorg ervoor dat financiële transacties door meerdere personen worden goedgekeurd. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe en maakt het moeilijker voor fraudeurs om interne controles te omzeilen.

Helaas worden fraudeurs steeds creatiever en improviseren ze voortdurend nieuwe technieken, afhankelijk van gebeurtenissen en contexten. Hoewel preventieve maatregelen de risico's kunnen verminderen, is het onmogelijk om ze volledig uit te sluiten. Een fraudeverzekering kan cruciale bescherming bieden tegen de financiële gevolgen van externe fraude.

Of de fraude nu binnen of buiten jouw bedrijf wordt gepleegd, de financiële verliezen kunnen een aanzienlijke impact hebben op jouw bedrijf. Met onze fraudeverzekering kan je jouw bedrijf beschermen tegen financieel verlies als gevolg van zowel interne als externe fraude. Dezee verzekering dekt niet alleen financieel verlies, maar ook schade aan systemen en reputatie. Bovendien profiteer je van de expertise van specilisten die je helpen om fraude te voorkomen.

Wil je meer weten over onze fraudeverzekering? Neem contact op met ons team. Onze experts helpen je graag verder.