Inhoud artikel
Belangrijkste inzichten
- Het aantal faillissementen zal wereldwijd stijgen met +6% in 2025 en +3% in 2026, na +10% in 2024. Zet de handelsoorlog door dan stijgen de faillissementen met +7,8% (2025) en +8,3% (2026).
- Oorzaken stijging: het risico op uitgestelde verlaging van de rentetarieven, het aanhoudende onzekere klimaat en de beperkte opleving van de vraag.
- Voor Nederland verwachten we in 2025 een stijging van +4%, waarna mogelijk in 2026 een duidelijk afname zal volgen van -8%.
Nederland
Na de extreme stijging van het aantal faillissementen in 2023 (+52%) en 2024 (+31%) lijkt de situatie in Nederland te normaliseren. Johan Geeroms, onze Director Risk Underwriting Benelux “Nog altijd verwachten we voor dit jaar een kleine 4.500 faillissementen in Nederland. Het klopt dat de sterke groei van de faillissementen afneemt, maar het valt te bezien wat de impact is van de Amerikaanse maatregelen. De VS is onze vijfde belangrijkste handelspartner. De handelsbelemmeringen raken ons direct, maar vooral ook indirect. Als een land als Canada geraakt wordt door Amerikaanse maatregelen, kan dat een rem zijn op de vraag naar Nederlandse exportproducten. Een aantal sectoren is echt kwetsbaar hierdoor. Ik denk bijvoorbeeld aan de agrifood-sector. Na de VS zijn we de belangrijkste exporteur van agrarische producten wereldwijd. Andere gevoelige sectoren zijn de groothandel, transport en machinebouw.”
We voorzien voor 2026 voor Nederland enig herstel, maar Johan Geeroms houdt liever nog een slag om de arm. “De grillige ingrepen van Trump kunnen zowel de Amerikaanse economie als die van Europa hard raken. Een open handelsland als Nederland gaat dat zeker voelen. Al langere tijd kwakkelt de economie in Europa. Ondertussen stijgen loonkosten en blijven de kosten voor energie hoog. Veel bedrijven moeten dealen met minimale marges. De lijn tussen overleven of failliet gaan is voor veel bedrijven flinterdun. Als dan ook nog eens de vraag terugvalt door Amerikaanse maatregelen, kan dat net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.”
In 2024 steeg het aantal faillissementen met dubbele cijfers in vier van de vijf landen

2025-2026: De stijging van het aantal faillissementen wereldwijd is nog lang niet voorbij
Vooruitkijkend verwachten we dat het aantal wereldwijde faillissementen in 2025 en 2026 opnieuw zal stijgen, wat zou resulteren in 5 opeenvolgende jaren van stijgende faillissementen (2022 - 2026).
"Wij verwachten dat het aantal faillissementen wereldwijd zal stijgen met +6% in 2025 en +3% in 2026. Deze opwaartse bijstelling is het gevolg van het risico op de uitgestelde verlaging van de rentetarieven, de toegenomen onzekerheid en de zwakke vraag. Relatief hoge rentetarieven zouden sectoren en bedrijven met een hoge schuldenlast onder druk kunnen zetten, evenals sectoren en bedrijven met specifieke uitdagingen op het gebied van financiering - zoals de groene transitie, AI-competitie of fricties in de toeleveringsketen. Tegelijkertijd kan aanhoudende onzekerheid bedrijven in een afwachtende houding laten staan, wat kan leiden tot verminderde activiteit ten nadele van bedrijven die toch al kwetsbaar zijn. Ondertussen zijn er ook andere risicofactoren, zoals het aanhoudende gebrek aan economisch momentum en de post-Covid opruiming van de achterstand in faillissementen. Het bedrijfsklimaat is zelden zo complex en volatiel geweest, en bedrijven moeten alert blijven om het risico op wanbetaling te vermijden", legt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade uit.
Hoge rentetarieven en een potentiële handelsoorlog kunnen het aantal faillissementen wereldwijd nog opdrijven
Meer krediet kan het aantal faillissementen helpen terugdringen door bedrijven liquiditeit te verschaffen om hun schuldverplichtingen na te komen, hun activiteiten voort te zetten en te investeren in groei. Toegang tot krediet stelt bedrijven in staat om schulden te herfinancieren, inkomstentekorten te overbruggen en faillissementen te voorkomen, vooral tijdens economische recessies. Hoewel we verwachten dat de rente zowel in Europa als in de VS zal dalen, kunnen inflatoire risico's, vooral in de VS, een bedreiging vormen voor renteverlagingen. Als de leenkosten stijgen en krediet minder toegankelijk wordt, kan dit leiden tot een vertraging van de kredietgroei, krappere financiële voorwaarden en een groter risico op wanbetaling voor bedrijven met een hoge schuldenlast. Volgens onze schattingen leidt een daling van de kredietverlening met 1% tot een stijging van het aantal faillissementen in de komende 3 maanden met ongeveer +3% in de VS, +0,4% in Duitsland, +1% in het VK en 2% in Frankrijk.
Maar volgens ons rapport is het belangrijkste opwaartse risico de dreigende handelsoorlog. "Onze faillissementsvooruitzichten kunnen verslechteren als de Europese economie zwakker presteert dan verwacht, met een sterker gebrek aan momentum, of als er sprake is van een zwakkere veerkracht in APAC en grotere tegenwind vanuit China, evenals als de vooruitzichten voor de VS verder verslechteren. Geopolitiek zou ook een belangrijke factor van turbulentie kunnen zijn, met de aanhoudende conflicten in Rusland-Oekraïne en het Midden-Oosten, spanningen in de Zuid-Chinese Zee en politieke onzekerheden over Taiwan. Een volwaardige handelsoorlog zou onze faillissementsprognose met nog eens +2,1pp en +4,8pp doen stijgen, wat betekent dat het aantal faillissementen wereldwijd met respectievelijk +7,8% en +8,3% zou toenemen in 2025 en 2026. Voor 2025-2026 zou dit neerkomen op +6.800 extra gevallen in de VS en +9.100 in West-Europa", eindigt Maxime Lemerle, Lead Analyst for insolvency research bij Allianz Trade.
Download het Global Insolvency Report
De wereldwijde faillissementen blijven stijgen, met grote impact op bedrijven en sectoren wereldwijd. In ons Global Insolvency Report analyseren we de belangrijkste trends, risicofactoren en vooruitzichten voor 2025 en 2026.
Wil je beter voorbereid zijn op wat komt? Download het volledige rapport en krijg waardevolle inzichten om jouw bedrijf te beschermen.