24 Januari 2025
De nieuwe regeerperiode van Donald Trump zal aanzienlijke impact hebben op de economie van de Benelux-landen. De VS is voor zowel België als Nederland de belangrijkste handelspartner buiten Europa (exportwaarde Nederland circa €50 miljard, voor België circa €30 miljard). Veel maatregelen van de nieuwe regering zijn nu nog niet bekend maar zeker is dat het beleid vaak controversieel zal zijn en gericht op protectionisme en herindustrialisering van het Amerikaanse bedrijfsleven (ten koste van duurzaamheid). Naast de uitdagingen die we in ons vorige artikel hebben genoemd, zien we ook kansen voor Nederlandse en Belgische bedrijven.

Inhoud artikel

  • Kansen voor technologie-, chemische, farmaceutische en traditionele bedrijven in de Benelux dankzij de Amerikaanse herindustrialisatie en de voorkeur voor niet-duurzame oplossingen.
  • Belastingverlagingen zouden de marges van Belgische en Nederlandse multinationals die actief zijn in de VS kunnen verhogen, wat hun concurrentiekracht ten goede komt.
  • Met het Chinees-Amerikaanse conflict kunnen Benelux-bedrijven alternatieven bieden voor Chinese producten, vooral in de elektronica-, chemie- en machinebouwsector.
Vooral kansrijk zijn sectoren die aansluiten bij de Amerikaanse industriepolitiek en die de economische groei stimuleren. Denk aan Nederlandse techbedrijven (met ASML voorop) en Belgische chemie en farma-concerns. Daarbij gaat het zeker niet alleen om high tech en duurzame industrie, want kenmerkend voor Trump’s industriebeleid is de nadruk op juist traditionele industrieën (“Drill baby drill”). Met zijn steun voor niet-groene sectoren zoals olie, gas en mijnbouw en andere ‘oude’ industrieën kan expertise en technologie vanuit de Benelux zeker ook wenselijk zijn.

Daarnaast lijkt Trump’s beleid fiscaal voordeel te gaan bieden aan buitenlandse bedrijven met vestigingen in de VS. De verlenging van de Tax Cuts and Jobs Act en nieuwe belastingverlagingen kunnen zorgen voor hogere winstmarges voor bedrijven die in de VS opereren. Belgische en Nederlandse multinationals met eigen bedrijven in de VS kunnen hun positie versterken en profiteren van een gunstiger belastingklimaat.

Natuurlijk heeft de verhoging van de importtarieven een negatieve impact op Europese bedrijven. Trump wil de tarieven op Chinese goederen in eerste instantie verhogen tot 25% en op andere geïmporteerde goederen (exclusief Canada, Mexico en essentiële producten) tot 5%. Dit kost volgens onze researchafdeling wereldwijd $135 miljard aan export, wat gelijk staat aan 4% van de verwachte wereldwijde exportgroei in 2025-2026. In een ernstig scenario kunnen de importtarieven oplopen tot 60% voor China en 10% voor andere landen, wat $510 miljard aan export in gevaar brengt en de wereldwijde groei met -0,8 procentpunt kan verminderen.

Wat daarbij verzachtend kan werken is dat Trump’s economische beleid waarschijnlijk de dollarkoers opstuwt (onder meer door de oplopende rente). Dat maakt de producten van exporteurs in de rest van de wereld goedkoper voor de Amerikaanse markt. Sterke exportlanden als Nederland en België kunnen hiervan profiteren.

Een mogelijk oplopend conflict tussen de VS en China biedt Benelux-bedrijven ook kansen. De VS wil de afhankelijkheid van Chinese goederen verminderen. Dit biedt Nederlandse en Belgische bedrijven een opening om hoogwaardige alternatieven te bieden. Denk daarbij vooral aan sectoren zoals elektronica, chemie en machines. Ook het defensiebeleid van Trump, dat NAVO-lidstaten oproept meer bij te dragen aan hun eigen veiligheid, biedt eveneens kansen.

Stijgende dollarkoers

De economische impact van Trump’s presidentschap op de Benelux-landen is complex en veelzijdig. Hogere handelstarieven en strenger immigratiebeleid zijn slecht voor exportgerichte sectoren, maar dankzij hervormingen en herindustrialisering zijn er zeker ook kansen voor hoogwaardige, innovatieve bedrijven.

De komende jaren zijn bepalend voor hoe goed het bedrijfsleven in de Benelux zich weet te positioneren binnen de nieuwe economische realiteit onder leiding van Trump. Het is cruciaal dat bedrijven zich aanpassen. Onder meer door hun markten te diversifiëren, kosten te beheersen en te investeren in innovatie. Verder is strategische samenwerking binnen EU essentieel om in te spelen op de uitdagingen en ook de kansen die voortvloeien uit de nieuwe economische situatie die door Trump ontstaat.