Handelsconflicten, geopolitieke onzekerheid en beperkte beleidsruimte zorgen voor mondiale stagnatie. De mondiale groei ramen we op slechts 2,5%. Dit is het laagste niveau sinds de financiële crisis van 2008 (buiten recessiejaren).De groei van de Europese economie komt in 2025 en 2026 amper boven de 1 procent uit (2025: +1,2%, 2026 +1,1%).

Inhoud artikel

  • Handelsconflicten, geopolitieke onzekerheid en beperkte beleidsruimte zorgen voor mondiale stagnatie, waarbij vooral ontwikkelde economieën achterblijven.
  • Terwijl opkomende markten zoals India, Vietnam en delen van Latijns-Amerika relatief stevig doorgroeien, blijven de VS en de eurozone achter.
  • De onzekerheid rond de Amerikaanse invoertarieven ondermijnt het herstel van de wereldhandel en zorgt wereldwijd voor een instabiel investeringsklimaat.

De EU kampt met de opstapeling van diverse onzekerheden: handelsspanningen, hogere defensie-uitgaven, stijgende rente op staatsobligaties en vertraagde besteding van NGEU-gelden (Next GenerationEU, tijdelijk herstelplan van meer dan 800 miljard euro om Europa na COVID groener, digitaler en veerkrachtiger te maken). Met de toegenomen Amerikaanse protectionistische maatregelen – en dreigende nieuwe tariefrondes – komt de exportpositie van de EU ernstig onder druk te staan

De groeiverschillen binnen de EU zijn groot. Duitsland, traditioneel de economische motor van Europa, blijft steken op een magere +0,1% groei in 2025 en +1,0% in 2026. Wel laat Duitsland de recessie achter zich. Frankrijk (2025: +0,6%, 2026: +1,1%) en Italië (2025: +0,6%, 2026: +0,8%) kampen met zwakke binnenlandse vraag en politieke instabiliteit, terwijl Spanje dankzij toerisme en effectieve besteding van EU-herstelgelden boven verwachting blijft presteren (2025: +2,2%, 2026: +1,8%).

Nederland

De groei van de Nederlandse economie is vergelijkbaar met het EU-gemiddelde. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door een veerkrachtige particuliere consumptie en robuuste overheidsbestedingen, ondersteund door een sterke arbeidsmarkt en een solide begrotingspositie. Echter, de exportpositie blijft kwetsbaar voor mondiale handelsverstoringen, zoals Amerikaanse tarieven op strategische goederen (bijv. auto-onderdelen, halfgeleiders). Nederland profiteert van een hoog niveau van digitalisering en innovatie, en kan efficiënt gebruikmaken van EU-subsidies via het NextGenerationEU (NGEU) programma, vooral voor groene en digitale transities.

België

België staat voor complexere structurele uitdagingen, die de groei remmen. De prognose voor de Belgische economie ligt rond de +0,6% in 2025, met een lichte verbetering in 2026 afhankelijk van politieke stabiliteit en de realisatie van investeringen. De kernuitdaging is de hoge overheidsschuld en het oplopende begrotingstekort. Dat beperkt de ruimte voor noodzakelijke investeringen (defensie, infrastructuur, energie). De exportgerichte Belgische industrie is, net als die van Nederland, gevoelig voor internationale handelsbarrières en een potentieel dure euro.

Luxemburg

Luxemburg profiteert als Europees financieel centrum van kapitaaltoestroom in tijden van mondiale onzekerheid. De economische groei wordt verwacht tussen de +1,0% in 2025 en +2,0% in 2026. Deze cijfers zijn recentelijk naar beneden bijgesteld, voornamelijk door een zwakkere uitvoer en investeringen, maar blijven positief. De relatief lage staatsschuld biedt Luxemburg meer beleidsruimte dan veel andere Europese landen.

De wereldeconomie bevindt zich aan het begin van een moeizame fase. Na jaren van pandemische nasleep, oplopende inflatie en geopolitieke schokken, ziet het macro-economisch landschap er voor 2025–2026 kwetsbaar uit. De Verenigde Staten, ondanks een kortstondige verlichting van de handelsspanningen met China, blijven kampen met inflatie die gevoed wordt door hoge invoertarieven en een krappe arbeidsmarkt. De economische groei in de VS zakt terug naar 1,6% per jaar, terwijl het begrotingstekort richting een alarmerende 8% van het bbp beweegt. De Federal Reserve blijft voorlopig terughoudend. Pas eind 2025 zal een renteverlaging worden doorgevoerd. Hiermee blijft het monetaire beleid in de VS voorlopig restrictief.

China blijft in 2025 en 2026 een van de belangrijkste groeimotoren van de wereldeconomie, al is het groeitempo beduidend gematigder dan in het afgelopen decennium. Wij verwachten een economische groei van 4,5% in 2025, licht afzwakkend naar 4,2% in 2026. Die prognoses weerspiegelen een evenwichtsoefening van de Chinese overheid: enerzijds wordt stevig ingezet op binnenlandse stimulering via fiscale impulsen en geleidelijke renteverlagingen, anderzijds probeert de Chinese regering te vermijden dat het land opnieuw te afhankelijk wordt van externe vraag of ongezonde kredietexpansie.

De recente handelspauze met de Verenigde Staten heeft het risico op verdere exportschade tijdelijk ingedamd, wat ruimte geeft om het beleid meer op binnenlandse consumptie te richten. Tegelijk kampt het land met structurele kwetsbaarheden die het groeipotentieel drukken, zoals de aanhoudende vastgoedcrisis, terughoudend consumentenvertrouwen en demografische vergrijzing. China bevindt zich in een transitie van investeringsgedreven groei naar een meer gebalanceerd en duurzaam groeimodel, maar deze koers is fragiel en sterk afhankelijk van hoe effectief het binnenlandse beleid de komende jaren wordt uitgerold.

Voor opkomende markten zijn we gematigd positief, al verschilt de situatie sterk per regio. India en Vietnam behoren tot de snelstgroeiende grote economieën ter wereld, met groeipercentages boven de 6%. Zij profiteren van handelsrerouting als gevolg van het verslechterde economische klimaat tussen de VS en China. In Latijns-Amerika, Afrika en delen van Zuidoost-Azië is het beeld wisselvalliger. Sommige landen, zoals Brazilië en de Filipijnen, boeken solide vooruitgang, terwijl andere – zoals Colombia – blijven worstelen met fiscale risico’s en politieke onzekerheid.

Door het aanhoudende onzekere klimaat en de beperkte opleving blijft ook het aantal faillissementen wereldwijd de komende twee jaar toenemen. Na +10% in 2024, verwachten we voor 2025 een stijging van +7% in 2025 en +3% in 2026. Dit zou resulteren in 5 opeenvolgende jaren van stijgende insolventiecijfers (2022 - 2026). Nationaal en internationaal worden bedrijven geconfronteerd met steeds latere betalingen en het risico op wanbetaling neemt toe.

Handelsconflicten, geopolitieke onzekerheid en beperkte beleidsruimte zorgen voor mondiale stagnatie.

In ons rapport over economische vooruitzichten, analyseren we de volledige gevolgen voor de wereldeconomie.

Wil je beter voorbereid zijn op wat komt? Download het volledige rapport en krijg waardevolle inzichten om jouw bedrijf te beschermen.