gerichter-inspelen-risicos-cfo
 

CFO’s: gerichter inspelen op kansen en risico’s dankzij technologie

Inhoud artikel

Dankzij geavanceerde tools is de rol van CFO’s steeds zichtbaarder binnen organisaties. Het geeft ze de ruimte hun expertise, inzichten en leiderschap breder in te zetten. Wat zijn de belangrijkste bouwstenen en technieken waarmee ze financiële stabiliteit bewaken en de winstgevendheid verhogen?

Aan de ene kant kunnen CFO’s dankzij real-time financiële data sneller reageren op veranderende omstandigheden en tijdig maatregelen nemen, tegelijkertijd zijn ze ook beter in staat verder in de toekomst te kijken. Dankzij nieuwe technieken zijn nauwkeurigere prognoses te maken over toekomstige financiële prestaties. Ook kunnen CFO’s proactiever inspelen op trends, kansen en risico’s.

Nieuwe technologie biedt extra mogelijkheden voor data-analyse, automatisering, risicobeheer en strategische planning. Hierdoor kunnen CFO’s het financiële management integraler benaderen. Over wat voor soort tools en bouwstenen gaat het? 

  • Predictive Analytics: Door historische data en machine learning-modellen te gebruiken, kunnen CFO's voorspellingen doen over toekomstige cashflows, schuldenniveaus en financieringsbehoeften. Dit helpt bij het plannen van kapitaalbehoeften en het optimaliseren van de schuldenstructuur.
  • Dashboards en visualisaties: Met BI-tools kunnen CFO's realtime inzichten krijgen in financiële prestaties (o.a. kasstroom, werkkapitaal) en risicoprofielen. Dit vergemakkelijkt het monitoren van schuldenratio's en het identificeren van trends die van invloed kunnen zijn op de kapitaalstructuur. BI-tools (zoals Tableau, Power BI en QlikView) bieden gedetailleerde analyses van kostenstructuren en signaleren waar kosten kunnen worden verminderd zonder de operationele efficiëntie aan te tasten.

Blockchain kan zorgen voor transparante en onveranderbare transactieregisters. Dat verbetert de integriteit van financiële gegevens en helpt bij het identificeren van operationele risico's. Ook kan blockchain realtime inzichten bieden in kasstromen door de directe registratie van transacties. Dit helpt CFO's bij het nauwkeurig monitoren en beheren van de cashflow. Ook door de snelle betalingsverwerking kan blockchain helpen om kasstromen te versnellen, wat de liquiditeitspositie van de organisatie verbetert.

Smart Contracts: hiermee zijn financiële transacties automatisch uit te voeren als aan bepaalde criteria is voldaan. Dit vergt minder ‘arbeid’, versnelt transacties en verlaagt de kosten. Ook waarborgen ze dat voorwaarden (bijvoorbeeld bij afbetalingen van leningen) worden nageleefd. 

blockchain-technologie
Met RPA zijn repetitieve taken binnen het risicobeheer te automatiseren. Denk aan het verzamelen van gegevens, financiële rapportage en compliance-monitoring. Dit verhoogt de nauwkeurigheid en efficiëntie. Ook zijn met RPA afwijkingen en verdachte transacties snel te identificeren. Verder zijn allerlei praktische taken met RPA re regelen (zoals het uitvoeren van betalingen, facturen verwerken en betalingsherinneringen sturen). Hier komen nog nauwelijks mensenhanden aan te pas. Oftewel: minder personeelskosten en minder kans op fouten.

Optimalisatie van Financieringsbeslissingen: Met scenario-analyses en simulaties kunnen CFO's de impact beoordelen van verschillende economische scenario's op de schuldenlast en kapitaalbehoeften. Zo is voortijdig bijvoorbeeld het effect van veranderende rente op de schuldenlast en rentebetalingen in kaart te brengen. Ook kan de CFO  door verschillende herfinancieringsscenario’s te analyseren, bepalen wanneer het voordelig is om schulden te herfinancieren of af te lossen om zo de financieringskosten te minimaliseren.

Scenario-analyse (met tools als Tableau, Adaptive Insights, BOARD en Jedox) kan worden gebruikt om de robuustheid van de organisatie te testen onder extreme omstandigheden, zoals economische recessies, marktschokken of onverwachte operationele verstoringen. Door de gevolgen van verschillende risico’s (zoals valutarisico, kredietrisico en marktrisico) te simuleren, kunnen CFO's strategieën ontwikkelen om deze risico’s te beperken.

Automatisering van hedging: Algoritmische trading en geautomatiseerde hedging-strategieën kunnen helpen om renterisico's en valutarisico's te beheersen. Dit kan bijdragen aan een stabielere financiële positie door onverwachte schommelingen in schuldenlast te minimaliseren.

Cloud Computing en ERP-systemen: cloudgebaseerde ERP-systemen bieden uitgebreide functionaliteiten voor het (realtime) beheren van financiële processen, inclusief schuldenbeheer en kapitaalplanning.

AI-gedreven Risicobeoordeling: AI kan onder meer worden ingezet om kredietrisico's te analyseren en te beoordelen, waardoor CFO's beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen over schuldfinanciering en kapitaalallocatie. Met ML-algoritmen zijn optimalisatiemodellen te ontwikkelen voor de kapitaalstructuur. Hierdoor zijn de kosten van schulden en het rendement op eigen vermogen te maximaliseren.

Genoemde voorbeelden zijn niet uitputtend. Niet benoemd zijn bijvoorbeeld RegTech en SurTech voor het beheersen van risico's op het gebied van regelgeving, compliance en verzekeringsgebied. Ook zijn geavanceerde tools beschikbaar voor Cybersecurity zoals threat intelligence platforms en het toepassen distributed ledger technology (DLT) voor verificatie om zo fraude te voorkomen.

De kern is dat al deze technologie de CFO instrumenten in handen geeft om nog strategischer en pro-actiever te opereren om zo de financiële stabiliteit én de winstgevendheid te verhogen. Naarmate de automatisering verder oprukt zal de rol van de CFO steeds dominanter worden binnen de organisatie.