Een (fictief) voorbeeld van CEO Fraude
De manager van de financiële afdeling van een ICT-bedrijf wordt gebeld door iemand die zich voordoet als de CEO van het moederbedrijf. Het betreft een snelgroeiend tech-concern met inmiddels zes vestigingen verspreid over de Benelux. De financieel manager kent de CEO redelijk goed. Twee jaar geleden hebben ze persoonlijk kennis gemaakt en maandelijks hebben de twee een video-call, samen met de financieel managers van de andere locaties.
De stem aan de telefoon klinkt dan ook bekend in de oren. Even praten ze over het weer en ook over het afgelopen weekend. Vervolgens meldt de CEO de reden waarom hij belt: het gaat om een spoedgeval. Er moet per direct een bedrag van € 220.000 worden overgemaakt naar een Hongaarse leverancier. Het heeft te maken met een dringende transactie die speelt. Omdat de stem zeer overtuigend klinkt is er voor de financieel manager geen reden om aan de oprechtheid te twijfelen. Hij maakt, zoals gevraagd, meteen het geld over.
Pas later, als er geen bevestiging van de ontvangst van het bedrag binnenkomt, rijzen er twijfels. Al snel wordt duidelijk dat er sprake is van oplichting. Met behulp van deep voice- en deep fake-technologie is de stem van de CEO nagebootst. De toon, de intonatie en ook het accent; alles klopte. De stem leek volkomen authentiek. Toen de fraude aan het licht kwam, was het bedrag op de buitenlandse rekening natuurlijk al verdwenen.
CEO-fraude blijft een reëel risico voor bedrijven wereldwijd. Download ons frauderapport en ontdek hoe je jouw onderneming kunt beschermen tegen financiële schade en reputatieverlies.
Hoe kun jij dit voorkomen?
CEO-fraude is een groeiend probleem, vooral door de verdere ontwikkeling van geavanceerde technologieën. Enkele maatregelen:
CEO-fraude: komt vaker voor dan gedacht
CEO-fraude valt onder de categorie identiteitsfraude. Bij identiteitsfraude doen criminelen zich voor als iemand anders (ze doen bijvoorbeeld alsof ze klant of collega zijn). Van alle fraude die van buitenaf (extern) wordt gepleegd, gaat het in ongeveer 30% van de gevallen om identiteitsfraude, waarvan ruim 10% CEO-fraude (zo blijkt uit het fraude-onderzoek dat Allianz Trade jaarlijks uitvoert).
CEO-fraude richt zich vaak op bedrijven met internationale contacten, zoals bedrijven in de industrie, handel en logistiek. In deze sectoren zijn grote, internationale betalingen niet ongewoon, waardoor het makkelijker is om frauduleuze transacties te maskeren.
Hoe kun je jouw bedrijf beschermen?
Wat biedt de fraudeverzekering van Allianz Trade?
Het is een illusie om te denken dat jouw bedrijf voor 100% gevrijwaard blijft van CEO-fraude. Daarvoor zijn criminelen te handig. De methoden die ze gebruiken worden steeds geraffineerder. Hoe veiligheidsbewust jij en je medewerkers ook zijn, ook jouw bedrijf kan tegen een flinke schade oplopen.
Met de fraudeverzekering van Allianz Trade bescherm je je bedrijf tegen verliezen die door fraude (zowel interne fraude als externe fraude) ontstaan. Niet alleen financiële verliezen, ook schade aan systemen en reputatieschade vallen onder onze verzekering. Verder kun je rekenen op deskundig advies om fraude te voorkomen.