Jouw bedrijf doet zaken met flink wat internationale relaties. Dat netwerk is kwetsbaar gebleken afgelopen jaren (door de Brexit, corona en de oorlog in Oekraïne). Hoe kan je die internationale kwetsbaarheid van jouw bedrijf opvangen? Hoe kan je internationaal blijven groeien en tegelijkertijd jouw bedrijf beschermen tegen de actuele handelsrisico’s? We reiken 4 maatregelen aan.

Maatregel 1 :
kwetsbaarheid van toeleveringsketen aanpakken

Afgelopen decennia zijn toeleveringsketens zo efficiënt en gestroomlijnd mogelijk gemaakt. Bedrijven maken gebruik van leveranciers en productielocaties verspreid over alle continenten. ‘Just in time’-logistiek maakte het mogelijk minimale voorraden aan te houden. Door lockdowns en andere aanvoerverstoringen (tekort aan containers bijv.) is die just in time-aanpak uiterst kwetsbaar gebleken. Complete autoproductielijnen kwamen hierdoor stil te liggen, overal in de wereld is sprake van een tekort aan halfgeleiders. En brouwers hadden geen flessen meer om hun product in de winkel te krijgen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. De impact van de aanhoudende verstoring van toeleveringsketens is enorm gebleken.

Uit eigen onderzoek onder meer dan 1.000 ondernemers en managers blijkt dat ruim de helft (+52%) van de bedrijven acties onderneemt om de risico’s van verstoorde toelevering in te perken. Door ketens te verkorten, voorraden aan te leggen en kredietverzekeringen te gebruiken.

Maatregel 2 :
investeer in up-to-date infrastructuur

Ondernemers staan niet te trappelen om in een sterk schommelend handelsklimaat te investeren in nieuwe hard- en software, systemen en processen. Toch is het in veel opzichten een prima manier om hiermee economische en politieke risico's te beheersen.

Dit geldt vooral voor digitale transformatieprojecten. Door bijvoorbeeld de volledige toeleveringsketen te digitaliseren, krijg je end-to-end inzicht en kan jouw bedrijf sneller en effectiever reageren op schokken. Ook kan het je extra voordeel opleveren voor deals die je sluit.

Hetzelfde geldt voor het digitaliseren van uw productieproces. Door te investeren in Internet of Things (IoT)-sensoren en connectiviteit bent u in staat om processen nauwlettend te volgen, inefficiënties te identificeren, besparingen te realiseren en producten van superieure kwaliteit te creëren.

Maatregel 3 :
verzamel informatie over jouw handelspartners

Hoe betrouwbaar zijn jouw handelspartners? Zijn ze financieel gezond en in staat om de gemaakte afspraken na te komen? Als je dit soort kritische vragen kan beantwoorden en de juiste financiële KPI's (kritieke prestatie-indicatoren) kan analyseren, kan je met vertrouwen handelen. Economische risicofactoren kan je niet uitbannen, maar door er zo goed mogelijk mee om te gaan kan je op een verantwoorde manier werken aan de verdere uitbreiding van jouw bedrijf.

Op eigen houtje jouw klanten en leveranciers monitoren die verspreid zitten over allerlei landen, is voor een ondernemer niet te doen. Een kredietverzekeraar kan je daarbij helpen. Het is ons vak om risiconiveaus van landen, sectoren en bedrijven continu te volgen. Wij brengen wereldwijd de business-omgeving in kaart. Dat is de corebusiness van ons als risicospecialist. Ook beoordelen wij individuele bedrijven. Die kennis delen we met onze klanten. Op basis daarvan adviseren wij ondernemers over de veiligste manier om zaken te doen.

Als kredietverzekeraar beschermen wij  je ook tegen wanbetaling en faillissementen. Hoe sterk een klant ook is, door fluctuerende economische omstandigheden kan ook die in de problemen raken. Met een kredietverzekering koop je ‘betaalzekerheid’. Dat onderneemt wel zo prettig.

Maatregel 4 :
optimaliseer cashflowprognoses en debiteurenbeheer

Financieel inzicht is een sleutelfactor voor zakelijk succes. Het gaat hierbij om het zorgvuldig volgen van de bedrijfsfinanciën. Belangrijk onderdeel is het voortdurend beoordelen en bijstellen van jouw dummy cashflowprognoses. Het laat zien of jouw bedrijf (ook in de nabije toekomst) de financiële ruimte heeft die nodig is om jouw zakelijke doelen te bereiken.

Wat  je niet wilt is dat jouw financieel krap komt te zitten omdat klanten onverhoeds niet of te laat betalen. Met voldoende kasbuffer zijn wanbetalingsrisico’s op te vangen. Effectiever is het om met jouw kredietverzekeraar de risico’s te bespreken. Wij zorgen ervoor dat jouw kredietlimieten precies op het juiste niveau worden ingesteld. Dit vergroot jouw concurrentievermogen en tegelijkertijd wordt jouw blootstelling aan wanbetaling en faillissement geminimaliseerd.