Uiteenlopende overheidsmaatregelen konden in 2020 veel faillissementen vermijden. Voor een groot aantal bedrijven is dat slechts een kwestie van uitstel. Euler Hermes verwacht een dubbele inhaalbeweging vanaf de tweede jaarhelft.

Paradoxaal genoeg heeft de huidige crisis – nochtans een van de zwaarste sinds de Tweede Wereldoorlog – een opvallende terugval veroorzaakt van het aantal faillissementen. Nochtans kijken veel ondernemingen ook tijdens de coronacrisis aan tegen grote verliezen en moeten ze vechten om te overleven. In landen zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland viel het aantal faillissementen in 2020 terug met 13% tot zelfs 50% tegenover het jaar voordien. Ook België kende een sterke terugval van het aantal faillissementen. Vorig jaar gingen in ons land bijna 8.000 bedrijven failliet, tegenover meer dan 10.000 ondernemingen in 2019.

Hoe dat komt? Zowat alle regeringen van ontwikkelde economieën namen omvangrijke steunmaatregelen om bedrijven meer tijd en flexibiliteit te geven om te herstellen van de economische gevolgen van de coronacrisis. Ook de overheid van ons land voerde tal van steunmaatregelen in, met zelfs een moratorium op faillissementen. Bovendien werden veel maatregelen nog uitgebreid of verlengd toen het virus tijdens de tweede jaarhelft van 2020 opflakkerde.

Ed Goos, CEO van Euler Hermes Benelux:

Opgedroogde cashbuffers

Door al die steunmaatregelen zit er een grote discrepantie tussen de economische realiteit en de faillissementscijfers. “Voor veel bedrijven wegen de opeenvolgende lockdowns ontzettend zwaar”, zegt Maxime Lemerle, Head of Sector Research bij Euler Hermes. “Ongeveer 1 op 5 bedrijven in België is rechtstreeks blootgesteld aan de opgelegde beperkingen.” Zonder steunmaatregelen of bijkomende schulden dreigen de cashbuffers van deze bedrijven helemaal op te drogen. Euler Hermes schat dan ook dat 24% van de bedrijven in de eurozone dit jaar het risico lopen op een cashflowcrisis.

Inhaalbeweging

De overheid kan bedrijven natuurlijk niet kunstmatig overeind blijven houden. “We verwachten vanaf de tweede jaarhelft een dubbele inhaalbeweging. Aan de ene kant zullen we worden geconfronteerd met faillissementen van bedrijven die al voor de crisis niet meer levensvatbaar waren en die tijdelijk gebruik maakten van de noodmaatregelen. Aan de andere kant zullen er ook bedrijven failliet gaan die door de crisis niet langer hun schulden kunnen terugbetalen”, zegt Lemerle. Euler Hermes verwacht zich dit én volgend jaar aan een recordaantal faillissementen in België.

De sectoren die de meeste hinder ondervinden van de coronacrisis vertegenwoordigen in België iets meer dan 125.000 bedrijven en bijna 423.000 werknemers. Aanvankelijk ging het vooral om hotels, restaurants en andere bedrijven in de vrijetijdssector. Ook deelsectoren van de automobielindustrie en de dienstverlening blijken intussen heel gevoelig voor de coronacrisis. “Het grootst aantal werknemers dat risico loopt, vinden we echter in de detailhandel van niet-essentiële goederen”, zegt Lemerle.

Zombies

Ook voor de coronacrisis hadden tal van bedrijven het al moeilijk. Een aantal van hen had in normale omstandigheden al lang het faillissement al aangevraagd, maar kon die stap uitstellen door gebruik te maken van de steunmaatregelen. Het gaat om zogenaamde ‘zombiebedrijven’. Euler Hermes schat dat ongeveer 13.000 kmo’s in de eurozone nog voor het uitbreken van de coronacrisis al een groot risico liepen op een faillissement (afgaande op de evolutie van hun winstcijfers, kapitalisatie en rentedekking). In België zou het gaan om 8% van alle KMO’s.

Bescherm uw bedrijf tegen wanbetalers

U bent namelijk nooit veilig voor wanbetaling of zelfs een faling van een van uw klanten. En heel vaak creëren laadtijdige betalingen en faillissementen een sneeuwbaleffect. Een kredietverzekering beschermt u tegen risico’s op wanbetalingen of faillissementen van uw klanten.

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten