commerce de gros

Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen en onderdeel van Allianz, analyseert de risico's in alle industrieën. Om u waardevolle informatie te verstrekken zodat u goede beslissingen kunt nemen. Onze expertise is uw beste bondgenoot, zeker in deze ongeziene tijden.

Lees in dit artikel meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

Covid-19 heeft een enorme impact op de economie en het bedrijfsleven in België. De groothandelssector heeft in 2020 zeer verschillende richtingen ingeslagen in functie van segmenten en landen. De lockdowns en beperkingen op zogenaamde niet-essentiële winkels hebben een boost gegeven aan de onlinehandel, terwijl diezelfde winkels de verloren omzet tijdens de lockdown-maanden niet volledig konden compenseren. De voedingsgroothandels profiteerden daarentegen van hogere uitgaven door de consument, vermits de beperkingen die werden opgelegd aan de horeca.

Matt Williams, Risk-directeur Benelux bij Euler Hermes:

“Ondanks de heropening van de winkels in december na de laatste lockdown, is de online-verkoop in België met meer dan 50% gestegen in vergelijking met twee jaar geleden. De coronacrisis heeft 5 jaar ontwikkeling gecomprimeerd in een revolutie van 9 maanden. Covid-19 heeft niet alleen de manier waarop we goederen en diensten kopen permanent veranderd, het heeft ook bedrijven gestimuleerd om te innoveren en in te spelen op de nieuwe trends.”

Opeenvolgende lockdowns wegen zwaar op bedrijven. Euler Hermes schat dat 1 op de 5 ondernemingen in België het risico loopt op een cashflowcrisis in 2021. Veel detailhandelaren hebben de verloren verkopen tijdens de maanden van lockdown niet volledig kunnen compenseren. Ze hebben nu niet meer voldoende liquiditeit om hun leveranciers te betalen, en trekken daarmee de groothandel en de hele toeleveringsketen met hen mee.

Euler Hermes verwacht een recordaantal faillissementen in België in 2021 en 2022. We gaan ervan uit dat het aantal faillissementen vanaf de tweede jaarhelft zal toenemen. De sectoren die de meeste coronahinder ondervinden vertegenwoordigen in België iets meer dan 125.000 bedrijven en bijna 423.000 werknemers: hotels, restaurants en de vrijetijdssector, maar ook de automobielindustrie, de dienstverlening en de detailhandel van niet-essentiële goederen zullen het zwaarst worden getroffen.

Wat 2021 betreft, voorspelt Euler Hermes een spiegelsituatie waarin de verkoop van voedingsproducten na zijn hoogtepunt in 2020 zal stabiliseren, terwijl de handel van niet-essentiële goederen zich zal herstellen van het dieptepunt in 2020. E-commerce, die een belangrijke groei kende, zal een vertraging ervaren, maar zijn positie als belangrijk distributiekanaal over alle productlijnen consolideren. Integratie van digitale technologieën, aanpassing van winkelvormen aan nieuwe consumentenvoorkeuren en inspanningen om prijsstijgingen te beperken, zullen de prioriteiten van alle detailhandelaren en hun leveranciers blijven.
  • Consumentenproducten (voeding, hygiëne, huishoudelijke producten, ...)
    Dit is traditioneel het meest veerkrachtige segment van de industrie met een lage volatiliteit in consumentenbestedingen en een hoge concentratie van de industrie. De belangrijkste uitdaging voor groothandels is om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit van de detailhandel: merken moeten hun winkelmix aanpassen aan de nieuwe voorkeuren van de consumenten.
  • Meubilair, elektronica, huishoudtoestellen, sport en vrije tijd
    Sectoren met hogere winstmarges maar een grotere volatiliteit omdat ze niet-essentiële goederen verkopen. Groothandels die aan e-commerce-specialisten leveren, kunnen mooie zaken doen. Wel is er een onzekere overgang van winkel- naar online-model.
  • Kleding en accessoires
    Net als andere niet-essentiële uitgaven zien kleding en accessoires de consumentenbestedingen en -vraag verminderen wanneer de economie vertraagt.
  • Schoonheid en cosmetica
    Zeer dynamische verkopen wereldwijd door de uitbreiding van de luxe-detailhandel.

Uw bedrijf beschermen was nog nooit zo belangrijk als nu. In deze crisistijden bent u nooit veilig voor wanbetaling of een faling van een van uw klanten. Deze risico's veroorzaken vaak een sneeuwbaleffect.

Een kredietverzekering beschermt u tegen risico’s van wanbetaling en faillissement van uw klanten:

monitor financial health

Wij monitoren de financiën van uw klanten

collection

Wij zorgen voor de inning van uw onbetaalde facturen

En we vergoeden u als uw klanten niet betalen

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten