tourism

Nu overheden zich haasten om nieuwe, meer besmettelijke varianten van het coronavirus in te dammen, zullen vaccinpaspoorten niet voldoende zijn om het toerisme en de reisindustrie te doen herstellen: volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen.
De vaccinatiecertificaten die momenteel in Europa worden besproken, zullen volgens Euler Hermes niet volstaan om de zwaar getroffen reissector weer op de rails te krijgen. De Europese Commissie werkt aan het idee van gezondheidspaspoorten om de reisbeperkingen tegen de zomer te versoepelen. Twee factoren zullen echter van cruciaal belang zijn: de doeltreffendheid van de vaccins om de transmissie van het virus te voorkomen én een gemeenschappelijke aanpak van de EU-lidstaten.
Om het tempo van herstel na de Covid-19 schok te bepalen, onderzocht Euler Hermes twee dimensies:

1. De tijd die landen nodig hebben om groepsimmuniteit te bereiken

Terwijl de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op schema liggen om hun risicopopulaties tegen de zomer en iedereen tegen het einde van het jaar in te enten, voorspelt Euler Hermes een vertraging van zes maanden voordat de EU, Japan en Zuid-Amerika al hun risicopopulaties zullen vaccineren. Dit is een extra rem op het snelle herstel van de wereldwijde reisindustrie.

2. Lessen van vroegere economische schokken

Na de laatste twee crises in de sector (aanslagen van 11 september en globale financiële crisis van 2009) zijn de reisbestedingen (vrije tijd en zaken) twee of zelfs drie jaar na het begin van de crisis teruggekeerd naar normaal. Covid-19 heeft echter een ongeziene economische impact veroorzaakt met ingrijpende beperkingsmaatregelen, strikte reisbeperkingen en uitgaansverboden die nog steeds veel mensen en industrieën treffen.

De Europese landen zouden een sneller herstel van het toerisme kunnen meemaken dan de Verenigde Staten en de regio Azië-Pacifiek, voorspelt Euler Hermes. Vanaf 2022 verwachten we een licht herstel in de toeristische sector. Terwijl Europa vanaf 2023 een sterke toename van het toerisme zal meemaken, zullen de Verenigde Staten en de regio Azië-Pacifiek moeten wachten tot 2024.

Europa zal in 2024 het niveau van voor de coronacrisis bereiken met 771 miljoen verwachte aankomsten, dat is drie keer meer dan in 2020 (slechts 227 miljoen aankomsten ten opzichte van 744 miljoen in 2019). Europa zal zijn leidende positie versterken met een marktaandeel van 55% in 2024, 4% meer dan voor de crisis.

Wanneer naar de verschillende onder-sectoren wordt gekeken, komt Euler Hermes tot de conclusie dat alleen het binnenlands toerisme tegen 2022 opnieuw het niveau van vóór de crisis zou bereiken.

De verwachte stijging van de werkloosheid in de wereld zal ook de moeilijke situatie in de toeristische sector verergeren, aangezien de consumenten waarschijnlijk minder zullen uitgeven voor met activiteiten rond reizen en toerisme.

De Covid-19-pandemie zou voor een vrij lange periode een einde kunnen maken aan het toerisme en reizen zoals wij dat kennen, waardoor de actoren in de reissector gedwongen worden hun manier van werken aan te passen.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten