Yeni pazarlara açılmadan önce değerlendirmeniz gereken    başlıca konular

Covid-19 krizi, tüketici alışkanlıklarında ve iş uygulamalarında ciddi bir değişime neden oldu. Bu durum da şirketlere yeni pazarlara açılmaları için nadir görülen yeni fırsatlar sundu.

Euler Hermes Fransa Ticari Tahsis Grup Müdürü Nicolas Marchenoir: “Salgın nedeniyle şirketlerin mali durumlarını takip edebilmesi günümüzde daha da önemli. Dün iyi durumda olduğunu düşündüğünüz bir şirket bir gecede sorunlu bir hâle gelebilir. Örneğin birçok havayolu şirketini ve restoranı düşünün.” diyor.

İşte seçimlerinizi değerlendirmenize yardımcı olacak bazı önemli noktalar:
Yeni bir pazara açılmayı düşünüyorsanız, ilk adımda sadece nereye gitmek istediğinizi değil, oraya nasıl ulaşacağınızı da belirlemeniz gerekir. Söz konusu lokasyonda halihazırda iş ortakları edinmiş olabilir veya üretim, dağıtım veya perakende satış noktalarına erişim için stratejik olarak seçmiş olabilirsiniz.

Ancak bununla kalmayın. Bu konumun şirketiniz için gerçekten uygun olup olmadığını anlamak için; yerel düzenlemeler, istihdam uygulamaları ve borç tahsilat prosedürleri hakkında da bilgi toplamanız gerekir. Bu bilgilerin bir kısmını güncel ülke raporlarımızda bulabilirsiniz ve ‘Trade Match’ aracımız da en büyük ihracat fırsatlarını ve en büyük riskleri belirlemenize yardımcı olabilir.

Ardından, şirketinizin mali durumunu dikkatlice değerlendirerek bu genişleme için gerçekten yeterli finansal kapasiteye sahip olup olmadığınızı ve genişlemenin şirketinizin hedefleriyle ne kadar uyumlu olduğunu gözden geçirin. Günümüzün çalkantılı ve belirsizlik dolu ortamında ileriye dönük en iyi yolu seçmek genellikle zor olduğu için bu analiz her zamankinden daha önemlidir. Değişimin hızına ayak uydurmak ve hassas bir finansal performans analizi gerçekleştirebilmek için normalden daha dinamik, gerçek zamanlı bir yaklaşımın yanı sıra daha geniş bir finansal APG yelpazesi kullanmanız gerekebilir.

İşinizi büyütmeyi planlarken APG’ler, en iyi fırsatları, iş ortaklarını ve müşterileri belirlemenize yardımcı olmak için klasik bir bilanço analizinin ötesine geçer. Euler Hermes Fransa Risk Tahsis Grup Müdürü Philippe Vammale: “Bir KOBİ'nin finansal performansının eksiksiz analizi, artık tek bir bilanço görüntüsünün ötesine geçen, daha dinamik ve çapraz bir analiz gerektiriyor” diyor.

Bu süreçte takip edilmesi gereken önemli göstergelerden bazıları şunlardır:

  • İşletme nakit akışı: işletmenize giren ve çıkan para miktarı.
  • FAVÖK (Faiz, Vergi, Amortisman ve Amortisman Öncesi Kâr): şirketinizin karlılığının bir ölçüsüdür.
  • Borç/FAVÖK oranı ve bunun sektör ortalamasıyla karşılaştırılması: borcunuzu ödemek için işletmenizin yaratması gereken gelir miktarı. Bu, mali durumunuzun emsallerinizle karşılaştırıldığında ne kadar likit olduğunun iyi bir göstergesidir.
  • İşletme Sermayesi Gereksinimi, faaliyetlerinizin devamı için ihtiyaç duyduğunuz para miktarı. İSG ne kadar düşükse, faturalarınızı ödedikten sonra genişleme planlarınız gibi yatırımlar için kullanabileceğiniz kaynak o kadar fazla olur.

Bu göstergeler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve iş performansınızı takip edebilmek için önemli temel finansal performans göstergeleri  hakkındaki makalemize göz atın.

Salgın sonrası ekonomik toparlanmanın sunduğu yeni pazar fırsatlarını hızla değerlendirmek cazip görünebilir. Ancak önce, işinizi büyütmenin şirketinizin finansal sağlığını nasıl etkileyebileceğini dikkatli bir şekilde değerlendirmeniz gerekir.

Herhangi bir büyümeye gitmeden önce kendinize şu temel finansal soruları sorun:

  • Bu büyüme satışlarımı ve kârımı artıracak mı?
  • İşimi büyütmenin maliyeti ne kadar olacak ve bunu karşılayabilir miyim?
  • Finansal, personel ve üretim kapasiteme yönelik nelere ihtiyacım var?
  • Bilançom ne kadar borçlanmama izin veriyor?
  • Bu kararımın gerekliliğini ortaklarıma ve yatırımcılara nasıl açıklayabilirim?

Para kazanmanın paraya mal olduğunu unutmayın. Büyümeyle beraber nakit dönüşüm döngünüz sabit kalsa bile, giderleriniz artacak ve bu da işletme sermayeniz üzerinde ek baskı yaratacaktır. Ayrıca, yeni bir müşteri, yeni bir ortak veya pazar fırsatı nedeniyle üstlendiğiniz herhangi bir borç, şirketinizin mevcut ve gelecekteki nakit akışı bağlamında değerlendirilmelidir.

Başka bir şirketi satın alma, büyümek için alternatif bir yoludur. Ekonomiler canlanırken beklenen faaliyet patlaması ortamında, işletmenizin ölçeğini büyütmeye yönelik hızlı bir çözüm olabilir. Ancak, acaba bu şirketiniz için stratejik ve finansal açıdan mantıklı mı?

Herhangi bir adım atmadan önce aşağıdaki operasyonel konuları değerlendirin:

  • Bu genişleme hangi stratejik hedefe hizmet ediyor?
  • Şirketime faydaları nelerdir – artan pazar payı mı? Maliyet tasarrufu sağlayan sinerjiler mi? Öyleyse ne tür sinerjiler?
  • Şirketlerin entegre edilmesi ne kadar zor olacak? Bu düşündüğünüzden daha uzun sürebilir!
Bir şirketi devralmanın genellikle düşündüğünüzden daha fazla zaman ve çaba gerektirdiğini ve bunun işletme sermayeniz üzerinde baskı yaratacağını unutmayın.

Risk almak, işler plana göre gitmediğinde hazırlıklı olabilmeniz için dikkatli olmayı ve en kötü durum senaryolarını öngörmeyi gerektirir.
Profesyonel risk uzmanları, büyüme arzunuza uygun olan yatırımları belirlemenize ve hamlenizi yapmak için doğru zamanı seçmenize yardımcı olabilir. Euler Hermes'in ticari alacak sigortası  ile risk öngörülerine ve tahmine dayalı korumaya erişim elde ederek daha bilinçli kararlar verebilir ve ticari zorluklara hazırlıklı olabilirsiniz.

İşletmenizin finansal durumunun takibi hakkında daha fazla ipucu ve tavsiye için “Finansal performans analizinizi iyileştirin.” başlıklı e-kitabımızı indirin.