Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.
Belangrijke aanjagers voor de inflatie zijn de enorme steunpakketten van de overheden, de stijgende kosten (o.a. door de verstoring van de logistieke keten) en het stop & go-beleid van het open- en dichtgooien van de economieën. Euler Hermes benadrukt in zijn laatste studie over de impact van Covid-19 op de inflatie dat het hier gaat om tijdelijke aanjagers. Ze vervagen naarmate de vaccinatie voortschrijdt en het economisch herstel vordert, zegt de wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen. De inflatie zal in de VS dus slechts een tijdelijke overschrijding te zien geven in 2021. In de eurozone zal de inflatie dicht bij 2% liggen, het nagestreefde doel van de Europese Centrale Bank.
Onze economen verwachten dat het oplopende prijsniveau in de tweede helft van dit jaar zal stabiliseren om vervolgens in 2022 weer wat te dalen. Onder meer omdat de toeleveringsketens normaliseren. Wel voorzien we hogere loonniveaus die om extra aandacht vragen. Extra inkomen zou de inflatie kunnen aanwakkeren, zeker omdat ook de consumentenprijzen (tijdelijk) stijgen. Een dergelijke prijs-loonspiraal zou kunnen leiden tot aanhoudend hogere inflatie. Maar volgens Euler Hermes is zo’n scenario eerder onwaarschijnlijk omdat er naast het economisch herstel ook een sanering zal plaatsvinden binnen het bedrijfsleven als straks de steunpakketten wegvallen. Door faillissementen zal de werkloosheid weer oplopen waardoor de opwaartse druk op de lonen zal wegvallen. Alleen al in de eurozone dreigen miljoenen mensen hun baan te verliezen vanaf het moment dat de overheidssteun wegvalt.
Ongekende beleidsondersteuning (fiscaal en monetair) dempte de klap van de Covid-19 op de wereldeconomie. Is een hogere inflatie de prijs die we hiervoor moeten betalen? Waarschijnlijk niet, zo Euler Hermes. Onze economen verwijzen naar lessen uit het verleden. De geschiedenis leert dat alleen het vergroten van de geldhoeveelheid niet leidt tot hogere inflatie. Het gaat erom wat er met het geld gebeurt; oftewel het gaat om de omloopsnelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe groter de inflatoire druk. Maar nieuw geld op zichzelf (zoals bijvoorbeeld de overheidssteun) vertaalt zich niet automatisch in nieuwe uitgaven. Wat we zien, is dat bedrijven juist steeds meer geld achter de hand houden om mogelijke nieuwe klappen op te vangen.

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten