Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis, zo blijkt uit een nieuwe studie van ’s werelds grootste kredietverzekeraar Euler Hermes (Allianz). Volgens de berekeningen van de economen bedraagt het totale spaaroverschot van de huishoudens in de eurozone 450 miljard euro, of bijna 5% van het bbp. Voor België raamt Euler Hermes de extra spaartegoeden van de gezinnen in 2020 op bijna 20 miljard euro.

Volgens de kredietverzekeraar is 40% van het spaaroverschot in handen van de 10% rijkste huishoudens, 50% in handen van de hogere middenklasse en 10% in handen van de overige huishoudens.

Bruto spaaroverschot van huishoudens in 2020 (in miljard euro)
De kredietverzekeraar verwacht een tweeledig positief effect op de Europese economie: ten eerste zullen de huishoudens in de eurozone een aanzienlijke toename van de consumptie genereren naarmate de verschillende sectoren van de economie weer opengaan. Euler Hermes raamt deze consumptiehausse op 170 miljard euro (of 1,5% van het bbp van de eurozone) in 2021. De economen van Euler Hermes verwachten dat de consumptie van de Belgische huishoudens met ongeveer 7 miljard euro zal toenemen.
Verwachte consumptie vergeleken met het spaaroverschot in 2021 (in miljard euro)
Een tweede positief effect van de huishoudens op de economie in de eurozone kan volgens Euler Hermes worden gegenereerd door de activering van het spaaroverschot (meer dan 300 miljard euro in 2020 en mogelijk nog eens 200 miljard euro na de lockdowns in de eerste helft van 2021), dat nu voornamelijk op bankrekeningen staat. Twee derde van de overtollige financiële activa van de huishoudens kwam immers op bankrekeningen terecht, terwijl het resterende derde op de kapitaalmarkten werd belegd, hoofdzakelijk in aandelen, hetgeen duidelijk wijst op een nieuwe belangstelling voor risicovolle financiële activa tijdens de pandemie.
Er is echter een betere manier om dit spaaroverschot ten voordele van spaarders, financiële markten en economieën aan te wenden, zegt Ana Boata, Hoofd Macro-economisch Onderzoek bij Euler Hermes:

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten