Jaarresultaten 2019 van Euler Hermes: Groei in alle regio’s en
activiteiten, transformatie levert
tastbare resultaten op

  • Omzet 2019 bedraagt 2,9 miljard euro, een stijging van 7% tegen constante wisselkoersen
  • Netto combined ratio verbeterde met 1,2 punt tot 79,9%
  • Operationeel resultaat van 475 miljoen euro, een stijging van 10%
  • Lancering van MyEH, een innovatief klantenplatform
  • Euler Hermes Datalab draait op volle toeren met 33 medewerkers
  • Lancering van TradeMatch, een app die toegang geeft tot miljoenen exclusieve gegevens
  • Euler Hermes eerste kredietverzekeraar die risico’s rond milieuduurzaamheid (ESG) opneemt in zijn landenratings
Wilfried Verstraete, CEO van Euler Hermes Group:

In een context van trage wereldwijde groei heeft Euler Hermes in 2019 een zeer sterke prestatie neergezet: alle regio's en activiteiten groeien. De omzet bereikte 2,913 miljard euro, een stijging van 7% tegen constante wisselkoersen, met Noord-Amerika en Pacifisch Azië als de snelst groeiende regio's. De netto combined ratio (zonder serviceactiviteiten) verbeterde met 1,2 punt tot 79,9% dankzij een betere commerciële ontwikkeling in het voorgaande jaar en een lagere kostenratio.

Het bedrijfsresultaat bereikte dit jaar een recordhoogte: 475 miljoen euro, een stijging van 10%, wat Euler Hermes positioneert als een van de belangrijkste winstdragers in het P&C-segment van Allianz. Dat is vooral te danken aan hogere premies en een betere combined ratio, gekoppeld aan hogere beleggingsopbrengsten.

De Solvency II-ratio van Euler Hermes Group bedroeg eind 2019 159%, een verbetering van 4 punten ten opzichte van eind 2018.

Deze sterke resultaten illustreren hoe Euler Hermes in minder dan twee jaar tijd zijn ‘Confidence to be bold’-strategie voor 2021 heeft vertaald naar financiële topprestaties, terwijl de digitalisering en de aangekondigde innovatie als onderdeel van de transformatiestrategie gerealiseerd worden volgens plan.

Onze strategie die gebaseerd is op diversificatie in producten en geografie werpt zijn vruchten af: voor het tweede jaar op rij bereikte Euler Hermes niet alleen het hoogste niveau van nieuwe business in zijn geschiedenis, maar ook een uitstekend retentiepercentage van 91%. Euler Hermes bevestigde ook voor het derde jaar op rij zijn positie als nummer 1 op het gebied van kredietverzekeringen voor klanten.

Met het oog op een voortdurende verbetering van de klantenervaring, lanceerde Euler Hermes onlangs zijn nieuwe klantenplatform. MyEH is gebouwd en ontworpen in samenwerking met de klanten. Het platform illustreert de strategie van Euler Hermes als wereldmarktleider om de ervaring van klanten met kredietverzekeringen opnieuw uit te vinden. MyEH is dankzij een innovatief UX-ontwerp toonaangevend op wereldniveau en is gebouwd op basis van marktinzichten en ontwikkeld met een volledig klantgerichte aanpak: het telt nu al 6.500 gebruikers (waaronder onze Belgische en Luxemburgse klanten) en zou tegen het einde van het jaar 65.000 gebruikers moeten bereiken. MyEH is een sparringpartner voor klanten om hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken: het is zowel efficiënt voor kleine bedrijven die op zoek zijn naar snelle en eenvoudige oplossingen, als voor grotere bedrijven die meer expertise hebben op het gebied van kredietrisico's en behoefte hebben aan geavanceerde oplossingen.

Single Invoice Cover’ is een nieuw aanbod dat in 2018 werd gelanceerd en beschikbaar is via één enkele API. In 2019 werd dit verder geïntegreerd door nieuwe partners zoals Fundbox in de VS of Moment in Frankrijk. Fintech-start-ups kunnen groeien door te profiteren van de garantie van Euler Hermes, een belofte van vertrouwen voor hun klanten en potentiele klanten.

Euler Hermes schakelde ook een versnelling hoger op het vlak van innovatie, met een sterke focus op data. Het Datalab, opgericht in oktober 2016 met 2 datawetenschappers in Parijs, heeft dit jaar 33 medewerkers in dienst. Het eerste product, een Machine Learning-tool, verbetert ons eigen ratingsysteem. Het verbeterde de voorspellingsmogelijkheden, wat een positief effect heeft op het voorkomen van schadegevallen en het binnenhalen van nieuwe business.

Afgelopen maart lanceerde Euler Hermes zijn open dataportaal, waarmee het publiek toegang krijgt tot miljoenen exclusieve gegevens. Iedereen krijgt toegang tot waardevolle gegevens over internationale B2B-handel, en kan deze gegevens gebruiken en delen. Tot slot lanceerde Euler Hermes vorige maand ook TradeMatch, een gratis datavisualisatie-tool die toegang geeft tot Euler Hermes' eigen gegevens en deskundige analyses in slechts een paar klikken. Door de combinatie van landenrisicobeoordelingen en prognoses voor exportwinsten en handelsgroei, onthult Trade Match de risico's en kansen voor exporteurs in 17 sectoren en 70 landen.

Op IT-vlak maakt Euler Hermes verder werk van zijn API’s via de introductie van nieuwe producten aan marginale kosten door API’s opnieuw te combineren. Deze API's zijn nu overal in het bedrijf aanwezig, door back-end apps te verbinden met de front-end en klanten zo gemakkelijk toegang te verlenen tot de portalen van Euler Hermes. 17% van de polissen worden nu beheerd via API's.

Tot slot is de recente opname van ESG-criteria (Environmental, Social en Governance) in onze landenrisicoratings een kantelpunt dat symbolisch is voor bedrijven en beleggers die geloven dat ESG-gerelateerde risico’s een drijfveer zullen zijn voor alles waar ze het meest om geven: groei, marktaandeel, winstgevendheid. Bovendien neemt de correlatie tussen niet-betalingen en ernstige klimaat gerelateerde gebeurtenissen (onderbrekingen in de toeleveringsketen), of tussen faillissementen en sociale onrust (plunderingen, winstderving) in de loop van de tijd toe. Daarom heeft Euler Hermes besloten om ESG-gerelateerde risico's van niet-betalingen door bedrijven, met name milieukwetsbaarheden en toenemende maatschappelijke risico's, op te nemen in haar methodologie voor landenrisicoclassificatie.

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten