Groei van de wereldhandel op het laagste niveau in tien jaar; geen noemenswaardige hoop op verbetering

  • De internationale handel komt in 2019 in een cyclus van lage groei terecht (+1,5%).
  • In 2020 is er geen significante versnelling van de groei te verwachten (+1,7%).
  • “Spookhandel” is het gevolg van de context van toenemend protectionisme.
  • België in 2020 in de top 10 van exportlanden in de wereld.  

De internationale goederen- en dienstenhandel kent in 2019 een lage groei (+1,5%). Dit is de conclusie van het nieuwe ‘EH Global Trade Report’ van Euler Hermes. In deze studie gaat de wereldleider in kredietverzekering dieper in op de gevolgen van de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen en geeft hij zijn vooruitzichten voor het jaar 2020.

Volgens Euler Hermes zal de wereldhandel dit jaar naar verwachting aftikken op een volumegroei van slechts +1,5% (vergeleken met +3,8% in 2018). Dit is duidelijk te wijten aan de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen die de internationale economie in onzekerheid hebben gestort. En zo hebben niet alleen leiden tot een daling van de wereldwijde vraag, maar ook tot schokken in de automobiel- en elektronicasector. Als direct gevolg wordt verwacht dat de exporteurs dit jaar wereldwijd 420 miljard US-dollar zullen verliezen.

België in de top 10 van exporterende landen in 2020

De vertraging van de groei van de internationale handel heeft onvermijdelijk zijn stempel gedrukt op de meest open economieën. Dit geldt met name voor Duitsland, waar de economische groei in 2019 naar verwachting beperkt zal blijven tot een bescheiden +0,6%. Ook in België zal de groei van het exportvolume in 2019 zwak blijven (+1,3%), gezien de Duitse en Europese vertraging.

Anderzijds profiteert België lichtelijk van het Chinees-Amerikaanse handelsgeschil en compenseert zo de daling van de export naar Italië, het Verenigd Koninkrijk, China, Turkije, Rusland en Polen. Zo is de Belgische uitvoer naar de Verenigde Staten sterk gestegen (+23% sinds begin 2019 tegenover 10% voor dezelfde periode in 2018). In totaal wordt verwacht dat de Belgische export in 2019 met +2 miljard euro zal groeien.

Bovendien hielpen de voorbereidende maatregelen op een mogelijk harde Brexit de Belgische exporteurs om in de zomer meer goederen uit te voeren (+0,3 miljard euro) na een daling van -0,6 miljard euro in de eerste helft van 2019. Met een totaal van 18 miljard euro aan exportopbrengsten zal België in 2020 in de top 10 van exporterende landen in de wereld staan.

Geen significante versnelling van de wereldhandel te verwachten in 2020

2020 zal qua internationale goederen- en dienstenhandel niet veelbelovender zijn. Euler Hermes verwacht een volumengroei van slechts 1,7%. Een periode van lage groei is begonnen.

"Wij geloven dat de handelsonzekerheid in 2020 zal aanhouden en dat de internationale vraag en investeringen niet zullen heropleven. Daardoor zal de wereldwijde economische groei verder vertragen (+2,4%). 2020 zal opnieuw een jaar van trage groei in de internationale handel worden", zegt Alexis Garatti, Directeur macro-economisch onderzoek bij Euler Hermes.

Handelsverlegging en "spookhandel"

In het licht van de toenemende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn het de kleine, dynamische exportlanden die het meest profiteren van de verlegging van de handel. De belangrijkste handelspartners verliezen marktaandelen of winnen minder dan gemiddeld (Canada, Duitsland, Japan en Mexico), terwijl veel van de kleinere handelspartners snel aan terrein winnen (Taiwan, Nederland en Frankrijk).

De “spookhandel” is het andere gevolg van de escalatie van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China: sommige Chinese bedrijven zouden hun goederen eenvoudigweg naar derde markten, zoals Taiwan en Japan, kunnen verschepen en ze vervolgens naar de Verenigde Staten kunnen verschepen, waardoor hogere invoertaksen worden vermeden.

Het volledige Global Trade Report 2019 van Euler Hermes kunt u hier raadplegen.

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten