Het aantal faillissementen in 2020 zal in vier op vijf landen toenemen

Het aantal faillissementen in de wereld neemt nog steeds toe, wat grotere exportrisico's met zich meebrengt: dit is de conclusie van het laatste “Global Insolvency Report” van Euler Hermes. Het rapport van de wereldleider in kredietverzekering heeft betrekking op 44 landen en 87 procent van het wereldwijde bbp.

  • Het aantal faillissementen is in 2019 voor het derde achtereenvolgende jaar gestegen: +9% tov 2018, zo blijkt uit het "Global Insolvency Report" van Euler Hermes, dat betrekking heeft op 44 landen die samen 87% van het mondiale bbp vertegenwoordigen.
  • In 2020 zal het aantal faillissementen verder toenemen: +6% wereldwijd.
  • Azië zal de grootste bijdrage leveren aan deze stijging, terwijl het aantal faillissementen in de meeste West-Europese landen zal toenemen.
  • Verwacht wordt dat het aantal faillissementen in België in 2020 met +2% zal stijgen en opnieuw een historisch hoog niveau zal bereiken; in Luxemburg zal het aantal faillissementen stabiel blijven.
  • Het aantal faillissementen van grote bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro blijft op een hoog en zorgwekkend niveau.

Het aantal bedrijfsfaillissementen is in 2019 met +9% gestegen, voornamelijk als gevolg van een langdurige stijging in China (+20%) en, in mindere mate, een trendbreuk in West-Europa (+2%) en Noord-Amerika (+3%).

België zal nieuwe records vestigen op vlak van faillissementen (van +7% in 2019 tot +2% in 2020). Een deel van deze stijging is niet te wijten aan economische redenen, maar aan een wetswijziging. Vzw’s en vrije beroepen kunnen nu ook in faling gaan en rechtbanken kunnen spookbedrijven opdoeken om bepaalde vormen van fraude te beperken.

Voortdurende economische zwakte, politieke en sociale onzekerheden

Volgens de experts van Euler Hermes is deze globale zorgwekkende trend te wijten aan de combinatie van een trage economische dynamiek, met name in geavanceerde economieën en in de industriële sector, én van de effecten van handelsgeschillen, politieke onzekerheden en sociale spanningen.

In 2020 zal het monetair beleid, ook al zou het ondersteunend moeten blijven, niet volstaan om een tegenwicht te bieden aan een dalende vraag, een hardere prijsconcurrentie en een stijging van de productiekosten, met name van de lonen.

Exportrisico's nemen bijna overal toe

Als gevolg daarvan zou het aantal faillissementen dit jaar wereldwijd voor de vierde keer op rij met +6% moeten toenemen. Azië levert daarbij nog steeds de belangrijkste bijdrage (+8%), met name door China en India. In West-Europa zal de economische groei onder de historische drempel blijven, waardoor het aantal faillissementen in de meeste landen gaat stijgen (+1,7%). In totaal zullen vier op vijf landen in 2020 een stijging van het aantal faillissementen laten zien, met Brazilië (-3%), Frankrijk (0%) en Luxemburg (0%) als belangrijkste uitzonderingen.

Ernstige domino-effecten van grote faillissementen

Het aantal grote faillissementen bleef relatief stabiel op jaarbasis (249 grote faillissementen van het eerste tot en met het derde kwartaal van 2019), maar de ernst ervan nam toe in termen van gecumuleerde omzet, wat een hevig domino-effect zou kunnen hebben op leveranciers langs de toeleveringsketens. Hoe groter de omzet van de faillissementskandidaten, hoe groter de schade voor de individuele leveranciers. De hotspots waren de bouw in Azië, de energiesector en de retail in Noord-Amerika, zoals de retail en de dienstensector in West-Europa.

Ed Goos, CEO Euler Hermes Belgium:

Global Insolvency Report: lees de volledige studie hier.

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten