Euler Hermes wordt eerste
kredietverzekeraar die
milieuduurzaamheid opneemt in zijn landenratings

De ratingmethodologie van Euler Hermes voor landenrisico's omvat nu ook ESG-gerelateerde risico's van wanbetaling voor bedrijven, met name milieukwetsbaarheden en toenemende maatschappelijke risico's. ESG staat voor Environment, Social and Governance of milieu, maatschappij en goed bestuur.

Milieu-, sociale en bestuur-kwesties (ESG) hebben een kantelpunt bereikt in de wereldeconomie: voor bedrijven en investeerders is het nu duidelijk dat deze kwesties gevolgen zullen hebben voor de groei, het marktaandeel en de winstgevendheid. Wat het niet-betalingsrisico betreft, neemt de correlatie tussen wanbetaling en ernstige klimaat gerelateerde gebeurtenissen (onderbrekingen in de toeleveringsketen), of tussen faillissementen en sociale onrust (plundering, winstderving) in de loop van de tijd toe. Nieuwe betalingsrisico's kunnen voortkomen uit een moeilijkere toegang tot financiering voor bedrijven met een hogere CO2-voetafdruk of met activa die dreigen te stranden als gevolg van nieuwe regelgeving.

In dit verband heeft Euler Hermes gekozen om zijn landenratings aan te vullen met een reeks indicatoren die betrekking hebben tot milieuduurzaamheid (blok E); en om in zijn politieke risicoclassificatie een sentimentanalyse toe te voegen die gebaseerd is op sociale media (blok S). Bestuur-kwesties (blok G), zoals het regelgevend en wettelijk kader en de controle op corruptie, zijn al sinds 2003 opgenomen in de landenratings. Euler Hermes is dan ook de eerste kredietverzekeraar wereldwijd die indicatoren voor alle ESG-gerelateerde kwesties in zijn ratingmethodologie opneemt.

Wat verandert er aan de methodologie?

De ratingmethodologie van Euler Hermes meet het risico van niet-betaling door een bedrijf in een bepaald land als gevolg van omstandigheden of gebeurtenissen die buiten zijn controle vallen. De methodologie omvat drie middellange termijn-componenten die macro-economische onevenwichtigheden meten, het politieke risico én het structurele bedrijfsklimaat (SBE of Structural Business Environment). Verder komen er twee componenten bij voor de korte termijn (cyclische risico-indicator en financieringsstroom-indicator), die de analisten in staat stellen om recessies en betalingsbalanscrisissen op te sporen. De landenrisico’s-rating omvat meer dan 140 indicatoren en is beschikbaar voor 194 landen.

De SBE-component, die onder meer de indicatoren “gemak om zaken te doen” en “controle van corruptie” omvat, wordt nu aangevuld met 6 indicatoren voor de beoordeling van duurzaamheid en milieu:

  1. Energieverbruik en BBP: kilogram olie-equivalent per 1.000 dollar BBP, constante koopkrachtpariteit 2011
  2. Productie van hernieuwbare elektriciteit: aandeel in de totale elektriciteitsproductie
  3. CO2-emissies en BBP: kilogram CO2 per koopkrachtpariteit US-dollar 2011 van het BBP
  4. Waterstress: jaarlijkse onttrekking van zoetwater als percentage van de beschikbare zoetwaterbronnen
  5. Recyclingpercentage: aandeel in het totale afval
  6. Kwetsbaarheid in verband met klimaatverandering: mensen die worden getroffen door klimaat gerelateerde rampen, per 100.000 inwoners, gemiddeld over 5 jaar

De politieke risicocomponent zal een sentimentanalyse van de sociale media omvatten. Euler Hermes maakt daarvoor gebruik van algoritmen die worden toegepast op grote datasets van belangrijke sociale netwerken. Ze helpen de risico's van sociale onrust vast te leggen, zoals onlangs in het Midden-Oosten en Latijns-Amerika is gebeurd. De methodologie van Euler Hermes omvatte sinds de Arabische Lente al een reeks indicatoren die gericht zijn op het meten van alomtegenwoordige ongelijkheden en sociale immobiliteit.

Ludovic Subran, Chief Economist Allianz en Euler Hermes: “Onze nieuwe methode voor het beoordelen van landenrisico's heeft tot doel de kwetsbaarheden voor bedrijven in kaart te brengen in verband met klimaatverandering en sociale onrust. Bedrijven kunnen te maken krijgen met hogere financieringskosten en verstoorde toeleveringsketens, en met activiteitonderbrekingen. Kleine eilandstaten in ontwikkeling, landen met een hoog aandeel koolstofenergie of landen waar het overstromingsrisico hoog is, staan op onze ‘waaklijst’ voor hun impact op de B2B-handel. Deze exogene schokken zijn vaak een blinde vlek voor leveranciers, die er niet aan denken om deze risico’s op te nemen in hun wanbetalingsanalyse. In de toekomst, naarmate het bewustzijn toeneemt, zou het me niet verbazen dat sommige landen minder risico's op wanbetaling vertonen dankzij een succesvol aanpassingsbeleid.

 

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten