Economische vooruitzichten voor 2020/21: groei ten koste van alles verdedigen

  • Wereldwijde economische groei van 2,4% in 2020 en 2,8% in 2021
  • Geen verdere escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China, maar ook geen verdere de-escalatie
  • Eurozone groeit onder haar potentieel
  • Monetair beleid blijft het belangrijkste vangnet

Het jaar 2019 werd gekenmerkt door een recordhoogte van onzekerheid. Een brede recessie is echter vermeden dankzij de snelle en omvangrijke reacties op het gebied van het monetair beleid. Wat mogen we nu verwachten voor 2020 en 2021? De economen van Euler Hermes maken 10 voorspellingen:

  1. De wereldwijde economische groei zou in het vierde kwartaal van 2019 zijn dieptepunt moeten hebben bereikt. Vervolgens zal de groei convergeren naar +3,0% in 2021, maar onder deze kaap blijven.
  2. De handelsspanningen tussen de VS en China zouden onder controle moeten blijven: een tariefescalatie is onwaarschijnlijk in een verkiezingsjaar. Daarom voorspellen wij een lage groei van het handelsvolume van +1,8% in 2020 en +2,5% in 2021.
  3. Ongeacht wie de presidentsverkiezingen zal winnen, zouden de VS in 2021 meer fiscale stimulansen moeten geven en aandringen op een hogere overheids- en bedrijfsschuld.
  4. China zal de wereldeconomie niet stimuleren: de groei van het Chinese bbp zal naar verwachting oplopen tot +5,9% in 2020 en +5,8% in 2021, dankzij een gematigde monetaire en fiscale stimulans. Deze maatregelen zullen echter voldoende zijn om de doelstelling van de Chinese leiders te verwezenlijken om het bbp tussen 2010 en 2020 te verdubbelen. Er wordt niet verwacht dat er een einde komt aan de huidige groeivertraging.
  5. De economie van de eurozone zal in 2020-21 onder haar potentieel blijven groeien. De groei zal 1,4% bedragen, aangezien de grote uitdagingen in de automobielsector. De begrotingsuitgaven zullen naar verwachting gematigd blijven.
  6. Het monetair beleid zal in de meeste landen accommoderend zijn en een vangnet bieden voor groei en markten.
  7. De politieke onrust in de wereld zou moeten leiden tot een meer herverdelend begrotingsbeleid en hogere salarissen in plaats van bedrijfswinsten.
  8. Niet-exportgerichte bedrijven (diensten en bouw) zullen beter presteren dan bedrijven die afhankelijk zijn van buitenlandse inkomsten, vanwege de zeer expansieve houding van het monetaire en fiscale beleid, dat vooral ten goede zal komen aan de binnenlandse vraag.
  9. De kapitaalmarkten zullen (ongewoon) weinig volatiel zijn, aangezien het temperende effect van onconventioneel monetair beleid de overhand heeft.
  10. De US-dollar zou in 2020 met -4% in waarde moeten dalen, terwijl de risicobereidheid in de opkomende markten wordt ondersteund dankzij een zeer laag rendementsklimaat in de geavanceerde economieën.

Lees de volledige studie van de economen van Euler Hermes  hier (in het Engels).

32 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mei 06, 2021 | Pers & Media

Spaaroverschot Belgische huishoudens gestegen met 20 miljard euro

Door de coronacrisis en opeenvolgende lockdowns hebben Europese huishoudens vorig jaar spaartegoeden opgebouwd die 50% hoger liggen dan in dezelfde periode voor de crisis.

apr. 22, 2021 | Pers & Media

Stijgende inflatie maar tijdelijk

Wat gaat er met de inflatie gebeuren? Zet de stijgende lijn door? Onze economen verwachten de komende maanden een tijdelijke opleving waarna de inflatie weer zal bestendigen.

32 resultaten