Onbetaalde facturen liggen vaak aan de basis van heel wat kopzorgen over je bedrijf. Jij wil zo snel mogelijk je facturen innen, terwijl je klant misschien zijn redenen heeft om de betaling uit te stellen. Je hoort het al: openstaande rekeningen doen niet veel goed voor je zakencontacten. Maar hoe zorg je ervoor dat je zakenrelaties wanbetalingen wel overleven?

Goede klantenrelatie als basis

Een goede klantenrelatie is de basis. Ijver voor open en transparante communicatie waarbij je klant je op de hoogte houdt van zijn financiële situatie. Moet je zakenrelatie zelf op een betaling van een klant wachten, dan licht hij jou daar idealiter over in. De ene achterstallige betaling mag namelijk nooit een reden zijn voor een andere achterstallige betaling.

Vriendelijk verzoek

Wacht niet met aanmaningen tot het te laat is. Vriendelijker is het om een paar dagen voor de deadline een herinneringsbrief te sturen. Gespecialiseerde softwaretoepassingen sturen automatisch aanmaningen naar je klanten: maak daar gebruik van. De verschillende termijnen en voorwaarden die van toepassing zijn, kan je daar ook in opnemen. Blijft je betalingsherinnering zonder gevolg, dan is een formele aanmaning de volgende stap.

Minnelijke schikking

Soms zijn brieven en telefoontjes alleen niet genoeg om je schuld terug te vorderen. Als je je zakenrelatie graag intact houdt of ook in de toekomst nog zaken wil doen met je klant, is een minnelijke schikking vaak de oplossing. Een professioneel incassobureau kan je helpen om die procedure zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Uitstel van betaling

In veel gevallen krijgt een minnelijke schikking de vorm van uitstel van betaling. In dat geval giet je de af te lossen schuld in een afbetalingsplan dat zowel voor jou als voor je handelsrelatie interessant is. Je klant lost dan zijn schuld af in verschillende fases, gespreid over een bepaalde periode. Vaak komt daar ook interest bij, die als schadecompensatie geldt voor de laattijdige betaling.

Kijk op de toekomst

Je in de toekomst behoeden voor wanbetalingen is moeilijk, maar meer gemoedsrust kan je jezelf wél garanderen. Een kredietverzekering zorgt ervoor dat je op twee oren kan slapen: Euler Hermes houdt de financiën van je bedrijf in het oog, terwijl jij je concentreert op je corebusiness. Weten dat je na 60 dagen sowieso een vergoeding ontvangt voor je geleden schade, vermindert bovendien tijdsdruk en geeft je meer ruimte om in te zetten op onderhandelingen met je klant en de zoektocht naar nieuwe opportuniteiten.

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten