Na een kortstondige daling in 2018 neemt het aantal bedrijven dat overstag gaat, wereldwijd opnieuw toe. Bij 25% van de faillissementen zijn openstaande schulden de belangrijkste boosdoener. Om uw bedrijf te vrijwaren van een financieel fiasco is het cruciaal dat u de betaling van uw klanten tijdig opvolgt en zo cashflow disrupties vermijdt. Of u kan wat extra speel- en ademruimte inlassen met een kredietverzekering van Euler Hermes.

Dat boekhouding complexe materie is, is publiek geheim. De veelheid aan regels en complexe procedures maakt het vaak moeilijk om het bos door de bomen te zien. Laattijdige betalingen van klanten doen daar nog een schepje bovenop. Zo kost het al snel veel tijd, moeite en zelfs geld om openstaande facturen te innen.

Om nog maar te zwijgen over de eventuele verstoringen in uw cashflow door wanbetalers. Zijn uw klanten trage betalers of gaan ze failliet, dan krijgt u bovendien zelf moeite om leveranciers of andere schuldeisers te betalen.

Ter illustratie: onderstaande cijfers zoomen in op België, maar vertegenwoordigen een globale trend die te wijten is aan de wereldwijde groeivertraging.

4000 bedrijven vroegen in de eerste 5 maanden van 2019 het faillissement aan in België. In 2018 gingen 18.000 jobs verloren ten gevolge van 10.714 faillissementen. Het aantal faillissementen in Brussel steeg met 15% in 2018.
Het aantal sluitingen steeg met 3,17% vergeleken met dezelfde periode in 2018. De zorg, bouw en retail vormen samen de top 3 van meest getroffen sectoren. 80% van alle bedrijven geven krediet aan hun klanten.

Een kredietverzekering biedt een handige manier om uw business – en die van uw partners – te beschermen tegen deze neerwaartse spiraal. Ze zorgt dat u kan blijven investeren en groeien, terwijl u uw werkkapitaal op een stabiel peil houdt. Een solide kredietverzekering garandeert u een betaling op een vast tijdstip en helpt op die manier om het risico op wanbetaling te verminderen: wat er ook gebeurt, de schuldeiser wordt vergoed voor zijn verliezen. Daarnaast geeft een kredietverzekering een duidelijk signaal aan de schuldenaar om voorzichtig te werk te gaan en de betalingstermijnen na te leven.

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten