Herkent u de alarmsignalen voor insolvabiliteit?

Meer klanten, meer omzet, meer winst. Klinkt mooi, maar helaas verloopt het niet altijd zo soepel. U rekent er namelijk op dat uw klant uw facturen betaalt, maar als dat niet tijdig of niet gebeurt (bij een faillissement bijvoorbeeld) kan dat ernstige gevolgen hebben voor uw financiële stabiliteit. Een extra klant betekent immers extra inkomsten, op voorwaarde dat uw facturen betaald worden. U kunt echter uw winst verhogen door een duurzame klantenportefeuille uit te bouwen met klanten die tijdig hun facturen betalen.

De impact van wanbetaling is groter dan u denkt. We illustreren met een voorbeeld: Als u 20.000 euro verliest door een wanbetaling en u hebt een winstmarge van 5%, dan zou u 400.000 euro omzet moeten draaien om dat verlies te compenseren.  

Gelukkig zijn er manieren om het risico op wanbetaling te verkleinen.  Zo kunt u een kredietwaardigheidsanalyse uitvoeren bij nieuwe klanten of simpelweg al het betalingsgedrag monitoren. Uw bedrijf is beter beschermd en u kunt zich volop focussen op groei.

Kent u de 6 alarmsignalen dat uw klant in financiële nood verkeert?
 

  1. Het betaalgedrag van uw klant verandert
    Een vaak voorkomend signaal van liquiditeitsproblemen is dat uitstaande facturen almaar later betaald worden. Een eenmalig verzoek tot betalingsuitstel is niet abnormaal, maar als dat een patroon wordt, kan dat uitmonden in een wanbetaling. U houdt dus best nauwgezet de betalingstermijnen en overschrijdingen in het oog. Verder doet u er goed een actieplan klaar te hebben. Dat kan bijvoorbeeld een leveringsstop zijn tot de uitstaande bedragen betaald zijn. Of u kunt een contante betaling vragen.
  2. De excuses stapelen zich op
    Veel gebruikte excuses om betalingsuitstel te verantwoorden zijn: onze boekhouder is op vakantie en we brengen het in orde zodra hij/zij terugkomt, we hebben problemen met het systeem, er was een fout met de levering, enz. Zorg ervoor dat uw betalingsvoorwaarden duidelijk gedefinieerd zijn en ondertekend door uw klant, hetzelfde voor leverbonnen. Bij een geschil bespaart u dat veel tijd en moeite.
  3. Uw klant is ineens moeilijk bereikbaar
    Wordt de telefoon niet meer opgenomen of wordt u te vaak doorverwezen? Als een klant na herhaalde pogingen geen contact met u opneemt, onderneemt u best actie.
  4. Het management van uw klant is niet zo stabiel
    Is het management van uw klant gelinkt aan bedrijven met een slechte historiek of faillissementen? Zeker bij kleinere bedrijven zien we vaak dat het verleden een goede indicator is voor de toekomst. Uiteraard is dat niet altijd een het geval, maar wat oplettendheid kan nooit kwaad.
  5. Er verandert veel bij uw klant  
    Zijn er vaak veranderingen in het management of in de hoofdzetel? Is er een verlenging van het lopende boekjaar zonder gegronde uitleg? Heeft de onderneming op tijd zijn jaarrekening neergelegd? Als de jaarrekening niet op tijd neergelegd werd, roept dat alvast vragen op. Misschien is er iets te verbergen? Opnieuw, op zich is een verandering geen probleem, maar als dat niet in lijn is met de normale gang van zaken, blijft u best waakzaam.
  6. Uw klant heeft een krimpend klantenbestand
    Is uw klant zelf steeds meer afhankelijk van minder afnemers? Een probleem met een van de afnemers kan de hele ketting uit balans brengen. Houd daarom steeds ‘the big picture’ voor ogen. Gespecialiseerde instanties kunnen u zeer waardevolle info geven over een sector, de trends en de belangrijke spelers.

 

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten