Laattijdige betalingen onder controle krijgen is meer dan ooit van cruciaal belang

Vele bronnen bevestigen het: we staan aan de vooravond van een groot aantal faillissementen. Wanbetalingen en laattijdige betalingen die het gevolg zijn van de Covid-19-crisis zullen voor een sneeuwbaleffect zorgen, vrezen de economen van Euler Hermes. Zoveel mogelijk voorkomen én genezen is de boodschap.

De impact van Covid-19 op insolventies

Zwakke economische groei, de impact van handelsgeschillen, de politieke onzekerheid en sociale spanningen. Vóór de Covid-19-crisis lagen ze aan de basis van onze voorspelling dat we in 2020 opnieuw een stijging van het aantal faillissementen zouden optekenen, voor het vierde jaar op rij.

Toen kwam Covid-19 en ondertussen is nog geen verbetering in zicht. Zeker in de eerste helft van 2021 verwachten we een grote toename aan bedrijfsfaillissementen. Volgens de ‘Global Insolvency Index’ van Euler Hermes zullen de faillissementen wereldwijd toenemen met 31% tegen 2021. Voor België voorspellen onze economen een recordaantal van 23.000 faillissementen tegen 2021 (toename van 10% ten opzichte van de situatie voor de coronacrisis) en voor het Groothertogdom Luxemburg een stijging met 31%.

Laattijdige betalingen, een groot risico

Het meest voorkomende risico voor bedrijven? Dat zijn sowieso laattijdige betalingen. Vorig jaar kreeg ruim de helft van de ondernemingen ermee te maken. Een op drie bedrijven kampte al met insolvabele klanten. Covid-19 maakt de situatie alleen maar erger met wereldwijd langere betalingstermijnen tot gevolg.

De liquiditeitsbehoefte van bedrijven is wereldwijd toegenomen. In totaal gaat het om een recordbedrag van 8.000 miljard dollar – ofwel 10% van de wereldwijde geldhoeveelheid. En de Coronacrisis maakt het alleen maar erger. Transport, automobiel, textiel en de non-food retail zijn de sectoren met de grootste liquiditeitsproblemen.

Ed Goos, CEO van Euler Hermes BeLux:

DSO: gemiddeld 68 dagen in 2021

B2B-betalingsachterstanden, gemeten aan de hand van de DSO (Days of Sales Outstanding), zullen met 2 dagen toenemen tot een gemiddelde van 66 dagen wereldwijd in 2020, en met nog eens 2 dagen tot 68 dagen in 2021, het hoogste niveau in tien jaar. Dit zijn voorspellingen die geen twijfel laten bestaan over de noodzaak van een extra alert kredietmanagement.

Betalingsrisico’s voorkomen en genezen

Hoewel heel wat bedrijven aangeven voorbereid te zijn op wanbetalers en laattijdige betalingen, blijft de vrees voor een sneeuwbaleffect groot. Wanbetalingen en falingen hebben al heel vaak een kettingreactie op gang gebracht. Op dit vlak is niemand veilig, ook grote bedrijven niet. Het is dus zaak om je goed te wapenen tegen dergelijke risico’s, meer dan ooit.

Uit een bevraging van Euler Hermes bij meer dan 1.000 CFO’s (The Finance Leader of Tomorrow 2020 survey) blijkt dat zij vooral op drie verschillende manieren omgaan met dit risico: planning, diversificatie en de nodige verzekeringsoplossingen. Hun inzichten kunnen ook andere (en kleinere) ondernemingen succesvol weghouden uit de gevarenzone van wanbetaling en faillissementen.

De kredietverzekeringen van Euler Hermes dekken uw onderneming in tegen onbetaalde facturen en wanbetaling. Wilt u meer weten over onze kredietverzekering? Neem nu contact op met onze experts (lien page contact)

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten