Tijdens deze ongebruikelijke eindejaarsfeesten dromden onze economen van een wereld waarin hun stoutmoedigste wensen in vervulling gaan. Onze beste economische wensen voor 2021!

Een terugkeer naar normaal in 2022

Na veelbelovende klinische proeven is de start van een wereldwijde vaccinatiecampagne het ultieme kerstwonder. Dit zou een impuls kunnen geven aan onze groeiprognoses: we verwachten een wereldwijde stijging van het bbp van +4,6% in 2021. Maar om als maatschappij immuun te zijn tegen Covid-19, moet zich 70-80% van de bevolking laten vaccineren. De scepsis is vooral in West-Europa wijdverbreid. Als de overheden in de tweede helft van 2021 een massale vaccinatiecampagne kunnen starten en de groepsimmuniteit voor het einde van het jaar zichtbaar wordt, zouden we al in het vierde kwartaal van 2021 een terugkeer kunnen zien naar iets wat op “business as usual” lijkt.

Wereldwijde handelsstromen naar omhoog

Indrukwekkende groei in China en lichtere lockdowns in Europa leidden tot een sterk herstel van de wereldwijde handel van goederen in het derde kwartaal van 2020. Wij hopen dat dit zich in 2021 zal verderzetten. We zien wel een concurrerende dynamiek in de wereldhandel. Dat betekent niet dat er weer een brutaal isolationisme is ontstaan, maar eerder dat er een nieuwe definitie van de globale toeleveringsketens moet komen.

Minder politieke risico's

Na een jaar dat in het teken stond van de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen, hopen we op wat meer geopolitieke rust in 2021. Alhoewel, het wereldwijde politieke risico lag in 2019 al op een extreem hoog niveau. De Covid-19-crisis zal deze spanningen waarschijnlijk nog doen stijgen. Het politieke risico zal waarschijnlijk ook toenemen in een context waarin de overheidsschulden wereldwijd een onhoudbaar niveau hebben bereikt, waardoor de levensvatbaarheid van de sociale beschermingsstelsels op lange termijn in gevaar komt.

Geen tsunami van faillissementen

Onze eerste wens voor de bedrijfssector is dat er snel een einde komt aan de lockdowns, in combinatie met positieve vertrouwenseffecten op de consumptie en de investeringen. Dit zou de inkomsten en winsten stimuleren, vooral voor bedrijven in de sectoren die gevoelig zijn voor Covid-19, zoals huishoudelijke goederen, voedsel en dranken, vrijetijdsactiviteiten en de automobielsector. Deze zijn goed voor één op de vier banen in West-Europa. Een sneller dan verwachte terugkeer naar "business as usual" zou ook het risico van tweede-ronde-effecten op andere sectoren verminderen, met positieve gevolgen voor de conjunctuur, zoals de bouwsector, de energiesector, de metaalsector en de machinebouw.

Onze tweede wens is een tijdige, doelgerichte en verfijnde afbouw van de steunmaatregelen van de overheden. De massale injectie van liquiditeit op de financiële markten, de directe en indirecte financiële steun en de tijdelijke aanpassingen van de insolventiekaders hebben bijgedragen tot het voorkomen van een tsunami van falingen op korte termijn. Maar een voortijdige en onvoorbereide intrekking van financiële maatregelen kan leiden tot een liquiditeitskrapte op een moment dat bedrijven naast het herstel ook een grotere behoefte aan werkkapitaal zullen moeten financieren. Als de overheden te lang wachten, zal het aantal zombiebedrijven (niet levensvatbaar zonder massieve steun van de overheid) toenemen.

Een groene revolutie

2021 wordt een beslissend jaar voor de klimaatverandering en markeert het begin van de duurzaamheidsoorlogen waarin Europa, de VS en China zullen strijden voor wereldwijd leiderschap op het gebied van groene technologie. Maar nu er meer klimaatrampen dreigen te gebeuren, zullen we moeten beginnen met de uitvoering van negatieve emissiestrategieën, te beginnen met grootschalige bebossing en het opnieuw uitvinden van de bouwsector om gebouwen om te vormen tot koolstofputten. De uitgaven voor infrastructuur in groene investeringen en het digitale netwerk zullen waarschijnlijk een opwaartse spiraal teweegbrengen door het groeipotentieel van onze economieën op de middellange tot lange termijn te verhogen.

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten