Als eerste kredietverzekeraar ter wereld neemt Euler Hermes ESG-risico’s op in de risicobeoordeling van landen. En ook als onderneming hecht Euler Hermes veel belang aan de impact van haar activiteiten inzake milieu, maatschappij en goed bestuur.

Wereldwijd heeft het belang van ESG-criteria een omslagpunt bereikt. Het acroniem staat voor ‘Environmental’, ‘Social’ en ‘Governance’ ofwel milieu, sociaal beleid en goed bestuur. Steeds meer bedrijven en investeerders zijn er zich van bewust dat deze thema’s een grote impact zullen hebben op hun toekomstige groei, marktaandeel en winstcijfers.

Waar ze daarentegen minder bij stil staan, is dat ESG-thema’s ook een effect hebben op de betalingsrisico’s van ondernemingen. Zo is er een positieve correlatie tussen ingrijpende klimaat gerelateerde schokken en het risico op wanbetaling. Doorheen de tijd zal die correlatie verder toenemen. Dat is ook logisch: in een regio waar zich door de klimaatopwarming meer overstromingen voordoen, zal onvermijdelijk ook de toeleveringsketen vaker worden onderbroken. Op dezelfde manier kunnen bedrijven in de problemen komen door toenemende sociale onrust (denk bijvoorbeeld aan plunderingen). Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe betalingsrisico’s voor bedrijven met een hogere CO2-voetadruk omdat die in de toekomst steeds moeilijker aan financiering zullen geraken (en waarvoor financiering duurder wordt).

In deze context besliste Euler Hermes in het voorjaar om de risicoanalyse van landen uit te breiden met een reeks indicatoren omtrent duurzaamheid. Daarnaast wordt ook een sentimentanalyse aan de hand van sociale media toegevoegd aan de politieke risicobeoordeling. Governance-kwesties – zoals de regelgevende en juridische kaders en de beheersing van corruptie – zijn al sinds 2003 opgenomen in de landenratings.

Euler Hermes is daarmee de eerste kredietverzekeraar die over de hele lijn ESG-indicatoren opneemt in zijn beoordelingsmethodologie. De beoordeling gebeurt op basis van 140 indicatoren en is beschikbaar voor 194 landen.

Ludovic Subran, hoofdeconoom van Allianz en Euler Hermes:

Euler Hermes ondersteunt de economie door bedrijven te helpen groeien. En door te streven naar de beste ethische normen en zorg voor medewerkers en klanten.

Bij Euler Hermes hebben we drie belangrijke pijlers vastgesteld die erop gericht zijn ESG volledig te integreren in het DNA van ons bedrijf:

Groene transacties: Het ondersteunen van een koolstofarme wereld door het beperken van en aanpassen aan de risico's van klimaatverandering en het stimuleren van groenere transacties.

Bewustwording: We betrekken en ondersteunen bedrijven om zich op een duurzamere manier te ontwikkelen.

Nieuwe normen: ESG-risico's integreren in de beoordeling van de kredietwaardigheid van debiteuren en de risicobeoordeling van landen.

Florence Lecoutre, lid of het Board of Management van de Euler Hermes Groep:

Ook als bedrijf hecht Euler Hermes veel belang aan de impact van zijn activiteiten op vlak van ESG. Zo tracht de onderneming haar ecologische voetafdruk steeds te verkleinen. Euler Hermes BeLux ontving onlangs het label ‘Ecodynamische Onderneming’ van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het label valoriseert het ecobeheer en dat met name op het vlak van afvalbeheer en -preventie, rationeel energiegebruik, mobiliteitsbeheer bij werknemers, enz.

Tijdens de coronacrisis heeft Euler Hermes BeLux zijn activiteiten op vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen verdergezet door instituties financieel te ondersteunen die actief zijn in de strijd tegen Covid-19. Het gaat onder meer over deze organisaties uit de sociale en medische (onderzoeks-)wereld: het Belgische Rode Kruis, Fonds Erasme (ULB), Think Pink, het Wit-Gele Kruis, Familienhilfe Ostbelgien, Bednet en ClassContact.

Lees meer over duurzame ontwikkeling bij Euler Hermes (in het Engels).

28 resultaten

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

mrt. 22, 2021

Groothandel: terug naar normaal in 2021?

Lees meer over de uitdagingen waarmee de sector van de groothandel wordt geconfronteerd en hoe u uw bedrijf beschermt tegen faillissementen.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

28 resultaten