De bouwsector klimt uit het dal, maar de druk houdt aan

Na een periode van ongelofelijke groei in de afgelopen tien jaar heeft de bouwsector in 2020 een zware klap gekregen door de Covid-19-crisis. In 2021 lijkt de economie terug te gaan opleven, maar hoe liggen de kaarten voor de bouwsector? Ontdek onze voorspellingen.

Volgens een sectoranalyse van de Confederatie Bouw is de economische activiteit in de Belgische bouwsector het afgelopen jaar, globaal gezien, met 5% gekrompen. Voor 2021 wordt een heropleving verwacht, maar de omvang daarvan zal afhangen van de snelheid van een aantal grote bouwprojecten in België, zoals de sluis van Terneuzen, de Oosterweelverbinding, het GEN en de tramverbinding in Luik. De Confederatie Bouw rekent ook op een toename van het aantal overheidsinvesteringen.

Als we die grote projecten echter buiten beschouwing laten, houdt de druk op bedrijven die actief zijn in de bouwsector duidelijk aan, met een activiteitsniveau dat lager ligt dan voor de crisis. Bovendien zijn er ook de prijsstijgingen op de grondstoffenmarkt, die voor de bedrijven een bron van moeilijkheden betekenen.

Dit zijn de belangrijkste trends voor de bouwsector in 2021:

Als we rekening houden met de lockdown en de evoluties die we hebben waargenomen op het vlak van bouwvergunningen, zien we in 2020 een daling van 8% in de activiteiten die samenhangen met nieuwbouw. We verwachten dat die cijfers zich in 2021 grotendeels zullen herstellen.
De niet-residentiële nieuwbouw kende in 2020 een krimp van 10%. Aangezien bedrijven hun investeringen fors hebben teruggeschroefd, voorzien we hier in 2021 geen verbetering.
De renovaties hebben minder te lijden gehad onder de gezondheidscrisis, deels omdat hier gewoonlijk een geheel eigen dynamiek heerst die samenhangt met de constante uitbreiding van de potentiële markt. In 2020 werden er 1,3% minder renovatiewerken uitgevoerd door bedrijven in de bouwsector, maar in 2021 verwachten we hier opnieuw een toename van 5%.

Rekening houdend met de evoluties en voorspellingen zijn de omstandigheden om een huis te bouwen of te renoveren bijzonder gunstig:

  • Het beschikbare inkomen van gezinnen is het afgelopen jaar gestegen.
  • De rentevoet voor hypothecaire leningen staat historisch laag.
  • De algemene verlaging van de btw naar 6% voor afbraak-heropbouw is sinds begin dit jaar van kracht en blijft van toepassing in 2022.
Sinds begin 2021 zijn de prijzen van bepaalde bouwmaterialen gestegen naar aanleiding van spanningen op de grondstoffenmarkt. De redenen hiervoor zijn divers maar ze hebben allemaal een internationale dimensie. We stellen een prijsstijging van 30% vast voor staal, houtproducten en isolatiemateriaal in polyurethaan. Bedrijven maken zich ongerust over die stijging omdat ze vrezen dat dit de heropleving zal beïnvloeden.
De orderboekjes van bouwbedrijven beginnen zich opnieuw gestaag te vullen. Aan het begin van het jaar werd de helft van de bouwbedrijven nog geconfronteerd met orderboekjes die schommelden tussen 'leeg' en 'minder gevuld dan normaal'. Intussen is de situatie aan het verbeteren, maar 25% van de bouwbedrijven bevindt zich nog steeds in die precaire situatie.

De opeenvolgende lockdownperiodes wegen zwaar op de bedrijven. Euler Hermes schat dat een op vijf Belgische bedrijven in 2021 het risico loopt op cashflowproblemen. 31% van de bouwbedrijven heeft de verliezen van de lockdownmaanden niet volledig kunnen opvangen en kampt nu met financiële problemen waardoor ze het steeds moeilijker hebben om hun facturen op korte termijn te betalen. Op die manier sleuren ze hun leveranciers en de hele aanvoerketen met zich mee.

Hoewel in 2020 een groot aantal faillissementen dankzij de steunmaatregelen van de overheid vermeden kon worden, verwacht Euler Hermes een toename van het aantal faillissementen vanaf de tweede helft van 2021.

Het is vandaag dus belangrijker dan ooit om uw bedrijf goed te beschermen. In deze crisisperiode bent u nooit veilig voor wanbetalingen of faillissementen van klanten. Vaak zorgen die risico's voor een sneeuwbaleffect.

Een kredietverzekering beschermt u tegen de risico's van onbetaalde facturen en faillissementen bij klanten:

monitor financial health

Wij monitoren de financiën van uw klanten

collection

Wij zorgen voor de inning van uw onbetaalde facturen

En we vergoeden u als uw klanten niet betalen

126 results

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 results