crisis-rusland-oekraïne

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

  • De escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zal waarschijnlijk belangrijke economische en financiële gevolgen hebben via drie belangrijke transmissiekanalen - energie, handel en de financiële sector - afhankelijk van hoe de huidige en toekomstige sancties zullen uitpakken. Rusland bevindt zich economisch gezien in een sterkere positie dan in 2014.
  • Nu de wereld zich herstelt van Covid-19 met een hogere inflatie, verstoorde energie- en bevoorradingsketens en gevoelige financiële markten, wijst ons scenario "escalatie van het conflict" op de gevolgen voor de inflatie in Europa (+100bps), de groei (-0,5pp), de aandelenmarkten (-10%), de spreads op staats- en bedrijfsaandelen (+20-60bps) en de beleidsvooruitzichten (dovish pivot, begrotingssteun herladen om de gevolgen te compenseren). De ernst van de sancties is een belangrijke factor voor de resultaten op de economische en financiële markten.
  • In een extreem "black-out"-scenario, waarbij Rusland de gasvoorziening van Europa afsluit, zou de aardgasprijs stijgen tot gemiddeld 140 EUR/MW, omdat alternatieve leveranciers beperkt zijn. Dit zou onze huidige inflatieprognose voor de eurozone van 3,8% dit jaar met 2,5 procentpunten verhogen. Wat de tegenwind voor de economische groei betreft, zal een recessie zo goed als zeker zijn.

126 results

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 results