Mali göstergelerinizi takip ederek işletmenizi geleceğe hazırlayın

Covid-19 krizi, yarattığı belirsizlik ortamıyla bazı şirketleri, işlerini ve stratejilerini yeniden ve kökten düşünmeye sevk etti. Bazı işletmeler ise kepenk indirmek zorunda kaldı ya da 2021 yılında daha da artacak şirket iflasları neticesinde aynı kervana katılacak.

Salgın ortamında yöneticiler beklenmedik durumlarla başa çıkabilmek için çevik ve esnek davranmaya ve ortama hızla uyum sağlamaya çalıştı. Öngörülemeyen olayların artmasıyla birlikte, doğru finansal göstergeleri takibe almak her zamankinden daha önemli hâle geldi. Sizin ve küçük işletmenizin fırtınadan çıkmasını sağlayan bir rota çizmenize yardımcı olacak bazı göstergelere göz atalım. 

Mali performans takibini sadece geçmiş dönemleri ve olayları değerlendirmek için değil, şirketiniz geleceğe doğru yol alırken onu yönlendirmek için kullanmak da önemlidir. Şirketler, genellikle finansal göstergelerini çok geç kontrol ederler. Aslında rakamları düzenli olarak takip etmek, ekonomik bir kriz gibi beklenmedik gelişmelerle başa çıkmanız için size zaman tanır.

Konjonktürel gelişmelerin yanı sıra şirketin kendisini, sektörünü veya pazarını etkileyebilecek beklenmedik olaylar da gerçekleşebilir. Bunlar, firmanın stratejisini ve iş planını gözden geçirerek ele alınmalıdır.

İpucu: Şirketinizi kuruduğunuzda hazırladığınız iş planını güncel tutun! Bu plan en azından aşağıdaki unsurları içermelidir:

  • Gelir tablosu projeksiyonları,
  • Tahmini bir bilanço,
  • Aylık nakit akışı tahmini,
  • Finansman tablosu,
  • Yatırım tablosu,
  • İşletme sermayesi gereksinimi tahmini,
  • ve başa baş hesabı.

Bazı göstergelerin takibi şirketinizin finansal sağlığının iyi olduğundan emin olmanız için hayati bir rol oynar. Bunlar genelde, gösterge tablosu şeklinde düzenlenmiş ve muhasebeciniz tarafından takip edilen bir dizi önemli mali oranı da içerir.

Ama bu göstergeleri sadece muhasebecinizin değil bir yönetici olarak sizin de her gün takip edebiliyor olmanız gerekir. Söz konusu başlıca göstergeler arasında şunlar yer almalıdır; başa baş noktası, şirketin kâr marjı, ürünlerin maliyetleri, finansal oranlar, işletme sermayesi gereksinimi ve nakit akışı.

Bu göstergeler, müşterilerden ödeme almak veya tedarikçilere ödeme yapmak için geçen ortalama süreler gibi nakit akışı ölçütleriyle desteklenebilir:

  • Alacak Vadesi (AV) şirketinizin bir müşteriye fatura kestiği tarih ile faturayı tahsil ettiğiniz gün arasında geçen ortalama süreyi gösterir. Bu gösterge, işletme sermayesi ihtiyacınızı hesaplamak için önemlidir.
  • Ödeme Vadesi (ÖV) tedarikçilerinizden gelen faturaları ödemeniz için geçen ortalama süredir. Rakam ne kadar düşükse, tedarikçilerinize olan taahhütlerinizi yerine getirmeniz o kadar kısa sürer. Bu da onlara finansal bir zorluk yaşamadığınız mesajını verir.
Muhasebe göstergeleri haftalık olarak kontrol edilebilir. Ancak nakit göstergeleri her gün izlenmelidir. Durum ne olursa olsun bir tablo oluşturmak, tüm anahtar performans göstergelerinizi günlük olarak takip etmenizi sağlar.

İpucu: Göstergeler tetikleme seviyelerini aştığında uyarı verecek bir muhasebe yazılımı kullanılabilir. Tetikleme seviyelerini, olağandışı durumlardan haberdar olabilmek için çok hassas bir şekilde ayarlamaktan çekinmeyin.
Temel finansal göstergeleri izlemek için bir sistem oluşturmanın birçok faydası vardır. Bu şekilde, beklenmedik olaylara hızlı tepki verebilir ve geleceğe yönelik projeksiyonlar yapabilirsiniz. Finansal performansınızı yakından takip ederek görüş açınızı genişletebilirsiniz.

Örneğin, yeni finansman kaynağı arıyorsanız ve yıl boyunca muhasebe gelişmelerini takip ettiyseniz, yıldan yıla kazanç dalgalanmalarını açıklamanız daha kolay olacaktır.

İpucu: Finansal göstergelere tam olarak hakim olmak, doğru stratejik seçimleri yapmanın en iyi yoludur. Potansiyel finansal ortaklar, şeffaflığı takdir eder. Finansal göstergelerinizin ayrıntılı bir dökümünü sağlamanız, krizler ve döngüsel risklerle başa çıkma becerinizi onların gözünde daha da netleştirecektir.

İşletmenizin ticari finansal durum analizi ve takibi hakkında daha fazla ipucu ve tavsiye için “Finansal performans analizinizi iyileştirin” başlıklı e-kitabımızı indirin.