Dacă în timpul pandemiei protejarea lichidității afacerii a fost obiectivul principal al întreprinderilor, redresarea economică post-pandemie trebuie să se axeze pe gestionarea fluxului de numerar , astfel încât întreprinderile să poată profita de oportunitățile de dezvoltare, în ciuda creșterilor aproape constante ale prețurilor materiilor prime. Menținerea stabilității fluxului de numerar va fi deosebit de dificilă pentru întreprinderile ale căror venituri au dispărut, practic, în timpul crizei, și care sunt acum nerăbdătoare să se protejeze, în perspectiva eliminării asistenței de stat.
Totuși, fără un flux de numerar consistent, întreprinderile se vor chinui să își refacă stocurile necesare pentru a-și readuce cifrele de afaceri și vânzările la nivelurile de dinainte de pandemie. Este posibil ca această problemă va fie agravată de cantitatea mare de numerar afectată producției în curs, produselor finite și fondurilor alocate efectuării plăților către furnizorii. De asemenea, va exista un decalaj de finanțare aproape inevitabil, deoarece întreprinderile vor fi în situația de a așteapta să încaseze plățile de la clienți, întârzierile la plată creând un efect de reacție în lanț, care le va submina capacitatea de a-și plăti furnizorii.
Pentru a depăși dificultățile legate de fluxul de numerar, întreprinderile trebuie să fie cât mai proactive posibil în urmărirea creanțelor, să ia măsuri de rezolvare a situațiilor de neplată chiar în momentul în care o factură devine restantă, să trimită somații de plată a facturilor restante, cu scopul de a sesiza problemele și de a marca temporal toate interacțiunile lor cu clienții în acest sens.
Pe tot parcursul acestui proces, este recomandabil ca întreprinderile să comunice clienților lor un calendar clar de rambursare și să țină evidența detaliată a corespondenței lor cu clienții, din care să reiasă demersurile întreprinderilor în încercarea de a-și recupera creanțele și răspunsurile clienților la respectivele demersuri.
Dacă eforturile de asigurare a fluxului de numerar se dovedesc zadarnice, organizațiile pot încerca să explice partenerilor de afaceri ai debitorului lor care vor fi pașii următori: raportarea problemei mai sus pe scara ierarhică în cadrul companiei debitorului, încetarea relațiilor comerciale cu debitorul și, în final, angajarea unui terț, de exemplu a unei agenții de recuperare a datoriilor (dacă este vorba de o sumă mică), sau a unor juriști, care să acționeze debitorul în justiție, dacă este în joc o sumă mai mare.
Asigurătorii de credite comerciale pot ajuta întreprinderile pe tot parcursul procesului de recuperare a datoriilor. Firmele de asigurare a creditelor comerciale nu se limitează doar la despăgubirea întreprinderilor, în cazul când clienții nu le plătesc. Asigurătorii de top au capacitatea totodată de a ajuta întreprinderile să prevină din start datoriile neperformante. Euler Hermes, de exemplu, oferă o serie de astfel de servicii: verifică bonitatea și stabilitatea financiară a partenerilor comerciali, stabilește limita de sumă maximă a despăgubirii în cazul în care un client nu plătește, furnizează actualizări ale limitei de tranzacționare, verifică bonitatea noilor clienți potențiali și investighează și despăgubește întreprinderile în caz de neplată.