Managementul fluxului de numerar al întreprinderii: înțelegerea noțiunilor de bază

14 iunie 2021

Proasta gestionare a fluxului de numerar a dus la prăbușirea multor întreprinderi, astfel că acest aspect nu poate fi lăsat la voia întâmplării. Un aport regulat de numerar este vital pentru orice organizație. Numerarul permite întreprinderii să plătească salarii și facturi și să investească în propria dezvoltare. Acesta este motivul pentru care gestionarea fluxului de numerar este esențială pentru a înțelege mai bine de unde vă vin banii și pentru a vă putea proiecta veniturile viitoare, necesare dezvoltării întreprinderii.

În acest articol, vă oferim îndrumări și răspundem la cele mai frecvente întrebări legate de gestionarea fluxului de numerar al întreprinderilor mici: ce este gestionarea fluxului de numerar, care sunt beneficiile ei și ce trebuie făcut pentru o mai bună gestionare a fluxului de numerar?

Fluxul de numerar este diferit de profit, care este suma de bani rămasă după scăderea tuturor costurilor asociate producerii și livrării unui produs sau serviciu.

Atunci când diferența dintre numerarul care intră în și numerarul care iese din întreprinderea dvs. este negativă la sfârșitul unei perioade date, înseamnă că aveți mai puțini bani decât soldul de deschidere pe care l-ați avut la începutul perioadei respective.

Obiectivul gestionării fluxurilor de numerar este de a evita acest lucru, urmărind și optimizând fluxul de numerar și asigurându-vă că intrările de numerar (încasări de numerar) sunt întotdeauna mai mari decât ieșirile de numerar (cheltuieli de numerar). Excedentul vă poate ajuta, de exemplu, să investiți și să vă dezvoltați, dar există multe alte beneficii ale  bunei gestionări a fluxului de numerar al micilor întreprinderi.

Iată o listă cu cele mai importante șapte beneficii ale gestionării fluxurilor de numerar:

  1. Plata la timp a angajaților dvs.:
    Personalul dvs. vă ajută să vă mențineți afacerea în funcțiune, astfel că plata acestora la timp este esențială. Este o condiție elementară și fundamentală pentru a le stimula loialitatea și a atrage oameni talentați. Buna gestionare a fluxului de numerar vă permite să rezervați numerar pentru plata salariilor angajaților dvs.
  2. Achiziționarea celor necesare realizării produsului sau prestării serviciului dvs.
    Un alt avantaj din multitudinea de avantaje ale gestionării fluxurilor de numerar este acela că vă permite să faceți o estimare clară a conturilor dvs. de furnizori, astfel încât să puteți achiziționa materia primă sau serviciile de care aveți nevoie pentru a onora comenzile. Un eventual excedent de numerar vă va ajuta, de asemenea, să vă extindeți linia de produse.
  3. Achitarea tuturor celorlalte cheltuieli pe care le aveți
    Fie că este vorba de impozite, de rambursări de împrumuturi sau de alte datorii, o bună gestionare a fluxului de numerar vă va permite să țineți evidența tuturor cheltuielilor trecute, curente și viitoare, astfel încât să puteți planifica în consecință și să vă asigurați că aceste cheltuieli vor fi achitate la timp.
  4. Planificarea și coordonarea activității dvs., în scopul maximizării profitului
    Planificarea este esențială pentru orice întreprindere, iar lipsa ei poate duce la dezastru. Unul dintre avantajele gestionării fluxurilor de numerar este că vă ajută să planificați, să analizați performanța întreprinderii și să obțineți maximum de profit posibil din activitatea dvs. curentă. De asemenea, vă  permite să întocmiți bugetele pe anii următori.
  5. Păstrarea rezervelor de numerar și evitarea cheltuielilor excesive
    Fără o bună gestionare a fluxului de numerar, nu veți putea monitoriza cât anume cheltuiți, astfel că s-ar putea să cheltuiți excesiv de mult sau să cheltuiți numerarul de care aveți nevoie în alte scopuri. Analiza situației fluxurilor dvs. de numerar vă ajută să aflați dacă situația financiară  a întreprinderii dvs. este stabilă, daca aveți un excedent sau, dimpotrivă, un deficit de numerar. Datorită prognozelor fluxurilor de numerar, veți avea permanent controlul asupra numerarului, veți putea monitoriza cheltuielile, calcula lichiditatea și profitabilitatea și veți avea garanția că aveți suficiente rezerve de numerar, în caz de cheltuieli neprevăzute sau datorii neperformante.

  6. Extinderea sau dezvoltarea afacerii dvs.
    Un alt avantaj al gestionării fluxurilor de numerar este acela că permite afacerii dvs. să fie deschisă investițiilor și oportunităților de dezvoltare. Într-adevăr, datorită analizei situației fluxurilor dvs. de numerar, puteți identifica raportul dintre venituri și cheltuieli, ceea ce vă ajută să evaluați poziția financiară a întreprinderii dvs. și să luați decizii bugetare. De exemplu, dacă aveți un excedent de numerar, puteți eventual decide să dezvoltați produse sau servicii noi, să vă extindeți pe o piață nouă etc.
  7. Obținerea unui împrumut bancar
    Multe întreprinderi depind de bănci sau de alte instituții financiare, pentru a-și finanța unele  activități. În caz de deficit de numerar, puteți recurge la contractarea unui împrumut, care să vă ajute să faceți față situației. Înainte de a vă acorda împrumutul, băncile studiază starea financiară a întreprinderii dvs. și capacitatea dvs. de a rambursa suma împrumutată. Grație gestionării fluxurilor de numerar, veți putea prezenta băncilor situațiile fluxurilor de numerar ale întreprinderii dvs. drept dovadă și veți fi în măsură să le furnizați toate detaliile referitoare la intrările și ieșirile dvs. de numerar.

Pe scurt, o bună gestionare a fluxului de numerar al micii dvs. întreprinderi vă va conferi sentimentul de siguranță de care aveți nevoie pentru a vă îndeplini toate obligațiile, a vă eficientiza afacerea și  a vă concentra pe dezvoltarea n continuare a acesteia.

Pentru a vă asigura că aveți o situație financiară pozitivă și a evita problemele legate de fluxurile de numerar, iată câteva sfaturi pe care vă recomandăm să le urmați:

  • Faceți prognoze de flux de numerar, în mod regulat, astfel încât să puteți proiecta poziția fluxului dvs. de numerar, adică venitul pe care îl veți obține (estimați volumul vânzărilor etc.) și banii pe care îi  veți cheltui (prognozați cheltuielile pe care va trebui să le faceți, câte comenzi veți plasa etc.) - și acționați pe baza concluziilor trase.
  • Cercetați cu atenție potențialii clienți noi și analizați-le bonitatea obținând ratingul lor financiar, sunând partenerii locali pentru a obține informații sau folosind surse de informații alternative.
  • Gestionați facturile întârziate la plată, pentru a evita datoriile neperformante: aplicați cele mai bune practici de control al creditului, pentru o plată mai rapidă, facturându-vă clienții cât mai rapid posibil, stabilind condiții de plată clare, implementând un proces care să vă asigure că facturile dvs. vor fi achitate la timp și stabilind calea de urmat în cazul facturilor neplătite.
  • Fiți atenți la pericolele emergente, inclusiv la debitori,  la  facturile excesiv de mari și la termenele de rambursare a împrumuturilor.
  • Evitați cheltuielile excesive și asigurați-vă că faceți investiții solide: înainte de a face o investiție mare sau de a vă extinde afacerea, țineți cont întotdeauna de impactul investiției asupra numerarului dvs. și cercetați sectoarele sau piețele, pentru a înțelege pe deplin conjunctura.
  • Păstrați rezerve de numerar, economisind o parte din numerar, pentru a vă acoperi eventuale datorii neașteptate.
  • Instruiți-vă personalul în domeniul principiilor de bază ale controlului creditului (sau angajați specialiști în acest domeniu), pentru o mai bună gestionare a fluxului de numerar.
  • Utilizați un software digital de gestionare a fluxului de numerar, care să vă permită să urmăriți facturile și cheltuielile și să aveți o imagine clară a situației numerarului dvs.

Pe lângă recomandările de mai sus, puteți, dacă doriți să fiți și mai siguri că afacerea dvs. este protejată contra riscului de credit, să încheiați o poliță de asigurare a creditului comercial. Asigurarea de credit comercial vă ajută să vă protejați fluxul de numerar, acoperindu-vă creanțele scadente în termen de 12 luni, ajutându-vă să evitați datoriile neperformante și compensându-vă în cazul în care  ele apar totuși. Aceasta este una dintre cele mai bune modalități de a vă consolida gestionarea fluxului de numerar al micii dvs. întreprinderi (microîntreprinderii dvs.)