Een te hoge behoefte aan werkkapitaal is niet gezond voor uw bedrijf. Hoe lang geld vastzit in de cyclus van aankoop, productie, voorraad, verkoop en ontvangst van betalingen wordt duidelijk in de cashconversiecyclus. Verloopt elk proces binnen uw exploitatiecyclus efficiënt, dan zal uw conversiecyclus vlot draaien. U kunt uw behoefte aan werkkapitaal verminderen door meer zekerheid in te bouwen.

Goed geoliede machine

Efficiëntie op de werkvloer en in de logistieke processen, een geoptimaliseerd voorraadbeheer, een adequaat beleid ten aanzien van klanten en leveranciers: het zorgt er allemaal voor dat uw bedrijf een goed geoliede machine is en uw behoefte aan werkkapitaal onder controle blijft. Elke afdeling binnen uw bedrijf draagt daartoe bij.

Hoe uw cashconversiecyclus inkorten?

U kunt de cashconversiecyclus inkorten en uw behoefte aan werkkapitaal verminderen door meer zekerheid in te bouwen. Deze drie bouwstenen helpen u daarbij:

1.      Kredietverzekering

Een kredietverzekering heeft een positief effect op uw cashconversiecyclus. Ze laat u toe vooraf te zien hoe kredietwaardig de tegenpartij is. Ze geeft u ook de wetenschap dat een onbetaalde factuur tot een vooraf bepaald maximumbedrag vergoed zal worden. U behoudt dus de cash waar u op rekent. Als u kiest voor een kredietverzekering, kan uw onderneming op een veilige manier groeien.

Meer weten over de kredietverzekering.

2.      Garanties

De behoefte aan werkkapitaal daalt als u slim gebruik maakt van garanties om cash te vervangen. Twee klassieke voorbeelden daarvan zijn voorschotgaranties en money retention bonds. Als u een onderneming bent, die op langere termijn of kapitaalgoederen produceert (zoals bouw en machinebouw) kunt u dankzij garanties uw kaspositie fundamenteel verbeteren. Maar ook in andere sectoren en domeinen kunt u met een garantie geld op een geblokkeerde rekening plaatsen of een onmiddellijke betaling vervangen. Denk daarbij aan onder andere overheidsopdrachten, handel in accijnsgoederen of import.

Meer weten over garanties.

3.      Fraudeverzekering

Fraude, intern en extern, is een risico als u op een veilige manier handel wil drijven. Een fraudeverzekering beschermt uw activa en dekt de verliezen die door fraude ontstaan zoals financiële verliezen, schade aan systemen en reputatieschade door uw eigen medewerkers of mensen van buiten uw onderneming. Zo beschermt u uw kaspositie om verder zaken te doen.

Meer weten over de fraudeverzekering.

 

In de whitepaper over werkkapitaal wordt het belang van een optimaal werkkapitaalbeheer uitgebreid besproken en aangevuld met tal van praktische tips die uw bedrijf vooruithelpen.

Hebt u vragen of wenst u advies. Neem gerust contact op.

5 resultaten

mrt. 09, 2020 | Werkkapitaal

Hoe uw werkkapitaal gezond houden?

Verminder uw behoefte aan werkkapitaal door meer zekerheid in te bouwen. Een kredietverzekering, garanties en een fraudeverzekering helpen u daarbij. Ontdek hoe.

mrt. 09, 2020 | Werkkapitaal

Hoe uw werkkapitaal onder controle houden?

Hoe minder kapitaal u nodig hebt om uw bedrijf te exploiteren, hoe beter voor uw liquiditeit en rendement. Ontdek hoe uw werkkapitaal onder controle houdt.

mrt. 09, 2020 | Werkkapitaal

6 tips voor een strak klantenbeheer

Stroomlijn het administratief en financieel proces voor de ontvangst van uw betalingen. Breng betaalgedrag in kaart en volg het strak op. Ontdek onze tips.

5 resultaten