Voorbereiding op het inhaaleffect na de pandemie om met vertrouwen te ondernemen

Er wordt verwacht dat de wereldeconomie in 2021 – met een verwachte groei van het wereldwijde bbp met +5,5% in 2021 – en in 2022 sterk blijft groeien, ook al zal het herstel ongelijkmatig zijn. In deze context blijven er aanzienlijke risico's bestaan voor bedrijven die nieuwe groeikansen willen benutten en na de pandemie weer overreind willen komen. Bedrijven zullen profiteren van de aanwezigheid van overtollige consumentenbesparingen, wat de vraag zal stimuleren en een economisch inhaaleffect zal veroorzaken. Zij worden echter ook geconfronteerd met een dynamische omgeving waarin een stijgende vraag tot stijgende prijzen leidt, terwijl de cashflows en de voorraden waarschijnlijk ernstig beperkt zullen zijn.

Om met vertrouwen handel te drijven, worden ondernemingen aangeraden voorzichtig te zijn, zich voor te bereiden om deze uitdagingen het hoofd te bieden en ervoor te zorgen dat ze volledig beschermd zijn tegen insolventierisico's.

+5,5%  

Voorspelde groei van het wereldwijde bbp voor 2021.

+8,0%

Wereldwijde toename van handelsstromen in 2021.

€ 500 miljard 

Extra gespaard tijdens de pandemie in Europa

De pandemie heeft ertoe bijgedragen dat de risico's en zwakke punten van uitgebreide, just-in-time leveringsketens aan het licht zijn gekomen. Waar vroeger zowel grote als kleine bedrijven vertrouwden op een lean toeleveringsmodel, wordt de behoefte aan diversificatie en extra capaciteit nu algemeen aanvaard, zelfs als dit betekent dat de marge wordt opgeofferd. Organisaties doen er goed aan hun eerste-, tweede- en derdelijnsleveranciers dringend onder de loep te nemen, zodat ze dit risico voor de toeleveringsketen kunnen identificeren en het beter kunnen begrijpen. Deze analyse kan bedrijven helpen zich in te dekken tegen nieuwe beperkingen door de pandemie en toekomstige crisissen en als springplank fungeren voor transformatie op de lange termijn.

Hoewel het veiligstellen van de bedrijfsliquiditeit tijdens de pandemie een belangrijk doel was voor bedrijven, draait het herstel allemaal om het beheer van de cashflow om groeikansen te grijpen, ondanks de bijna constante stijging van de grondstofprijzen. Het op peil houden van de cashflow wordt vooral een uitdaging voor bedrijven die tijdens de crisis inkomsten hebben zien wegvallen en die zich willen voorbereiden op het wegvallen van overheidssteun. Het antwoord op deze uitdaging voor de cashflow is

  • Om zo proactief mogelijk te zijn bij het innen van vorderingen,
  • Door stappen te ondernemen om wanbetaling aan te pakken op het moment dat de factuur laattijdig betaald wordt.
  • Dit kan door kennisgevingen van onbetaalde facturen te sturen om de kwestie onder de aandacht te brengen en door alle interacties met klanten een tijdstempel te geven.
De economische gevolgen van de pandemie zijn qua omvang en snelheid ongekend. Overheidssteun heeft er echter voor gezorgd dat de gevreesde grootschalige ontslagen zijn uitgebleven, dat de gezinnen spaargeld hebben opgespaard en dat de weg is vrijgemaakt voor een wijdverspreid en snel herstel van de wereldeconomie. De bedrijven die in deze omgeving gedijen, zijn degenen die in staat zijn om risico's te beperken, zodat ze met vertrouwen kunnen handelen.
Nu regeringen beginnen met de geleidelijke intrekking van overheidssteun, doen ondernemingen er goed aan zich voor te bereiden op insolventierisico's door hun handelspartners te controleren op signalen van financiële moeilijkheden. Deze risicocategorie omvat klanten in de supply chain die al worstelen met hoge schulden of die opgezadeld zijn met hoge rentekosten. Dit omvat ook ondernemingen met krappe exploitatiemarges en ondernemingen die moeilijkheden ondervinden om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Veel bedrijven hadden mogelijk al verzwakte balansen voordat de pandemie uitbrak. Het risico van nieuwe markten kan worden ingeschat door regiospecifieke macrogegevens te analyseren en risicokaarten per land of sector op te stellen: bekijk onze landenrisicoverslagen of bekijk onze sectorrisicoverslagen.
  1. Uw klant heeft onlangs een grote klant/leverancier verloren.
  2. Ze doen er langer over om goederen te leveren en/of facturen te vereffenen.
  3. Uw klant vraagt om opnieuw te onderhandelen over een contract.
  4. Hun financiers weigeren de facilitaire overeenkomsten te verlengen.
  5. Ze hebben geprobeerd over te stappen op alternatieve financieringsbronnen.
  6. Hun aandelen presteren ondermaats of ze worden geshort.
  7. Het bedrijf krijgt negatieve persaandacht.
  8. Ze konden de salarissen/sociale lasten niet betalen.
  9. Er zijn herstructureringsadviseurs aangesteld.

Het wereldwijde insolventiepercentage is tijdens de pandemie dramatisch gedaald tot ongeveer 50% van het niveau van 2019, dankzij een ongekende golf van overheidssteun. Dit verlaagde risiconiveau zal naar verwachting de komende maanden aanhouden. Dit is positief nieuws voor bedrijven die hun zinnen hebben gezet op uitbreiding, waardoor ze meer vertrouwen krijgen om handel te drijven en betaald te worden in onzekere tijden.

Maar een bedrijf kan beperkte ervaring hebben met de handel op een nieuwe markt of met een nieuwe klant en dit gebrek aan kennis kan het risico aanzienlijk vergroten. Dit kan worden tegengegaan door klein te beginnen en het handelsvolume op te bouwen, of samen te werken met een kredietverzekeraar die vertrouwd is met de tegenpartij en de doelmarkt door ervaringen met andere klanten.

Het beschermen van uw bedrijf is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Heel vaak leiden slechte betalingen en faillissementen tot een sneeuwbaleffect. Een handelskredietverzekering beschermt uw bedrijf tegen de risico's van wanbetaling en insolventie van uw klanten. U kunt een voorspoedige toekomst tegemoet zien:

  • Wij controleren de financiële gezondheid van uw klanten
  • Wij zorgen voor de invordering van uw onbetaalde facturen
  • En wij compenseren u wanneer uw klanten niet betalen
Neem contact op met ons team voor een oplossing op maat. Onze adviseurs helpen u graag verder.

126 results

crisis-rusland-oekraïne-gas

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

europese-gezinnen

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

crisis-rusland-oekraïne

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 results