Na 2 jaar daling weer wereldwijde toename faillissementen in 2022 (+15%)

Na twee jaar van daling zullen de faillissementen wereldwijd in 2022 met +15% stijgen. Door de talrijke steunmaatregelen van de overheid gaat Euler Hermes voor België uit van een matigere toename van +10%. Dit blijkt uit onderzoek van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar van de wereld en onderdeel van Allianz.

Voor België voorspelt Euler Hermes een lichte stijging met 3% van het aantal faillissementen in 2021 (7.400 in totaal) en een stijging met 10% in 2022 (8.150 faillissementen). Toch liggen deze aantallen nog ver onder de recordniveaus van voor de crisis (meer dan 10.000 faillissementen in 2019).

Op vlak van sectoren verwacht Euler Hermes dat groothandels in de Benelux zwaardere tijden tegemoet gaan. Met de huidige stijging van de energieprijzen is het ook opletten geblazen in de energiesector. Verder noemt de kredietverzekeraar als risicofactoren de verstoring van de toeleveringsketens, het wel of niet doorzetten van de inflatie, en het tekort aan personeel. “Het is de vraag in welke mate bedrijven in staat zijn hogere kosten door te berekenen aan hun klanten. In veel sectoren kan dat niet vanuit concurrentie-oogpunt.”

Verder wijst Euler Hermes op de zombiebedrijven: “Al jarenlang is er een kwalijke trend gaande dat ongezonde bedrijven door ‘gratis geld’ via extreem lage rente en de opkoopprogramma’s van de centrale banken in leven worden gehouden. Daar kwam nog eens de coronasteun van de overheid bovenop. Nu die steun gaat wegvallen, zal een deel van die zombiebedrijven alsnog over de kop gaan.”

126 resultaten

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 resultaten