Wat hebben Elon Musk, Jeff Bezos en Euler Hermes met elkaar gemeen? Het antwoord is even verrassend als voor de hand liggend. Alle drie zijn ze dag in, dag uit bezig met berekende risico’s om van bedrijven de grootste groeier te maken. Maar hoe kan je er zelf voor zorgen dat onnodige risico’s de groei van je bedrijf niet belemmeren?

 

1.         Leg je eieren niet in één mandje

Hoe klein of groot je bedrijf ook is, spreid altijd je risico’s. Afhangen van één leverancier is een enorm risico: laat die het afweten, dan heb je niets of niemand om op terug te vallen. Meerdere leveranciers, aan de andere kant, betekenen ook meerdere back-ups in gevallen van nood.

2.         Check en dubbelcheck

Bouw voldoende controlemomenten in voor een evaluatie van je bedrijf. Waar bevinden de zwakke plekken zich? Waar krijgt een medewerker meer invloed op het productieproces dan nodig? Waar is de onderneming gevoelig voor invloeden van buitenaf? Door die kwetsbare factoren in kaart te brengen, wordt al snel duidelijk waar je risico’s kan vermijden.

3.         Lees de krant

Buitenlandse vestigingen, klanten of leveranciers houden een groter risico in. Omdat je die moeilijker kan controleren, maar ook omdat de gevolgen van eventuele problemen er langer over doen om tot bij jou te raken. Een internationaal netwerk of internationale partner bieden soelaas: zij brengen je op de hoogte van internationale veranderingen voor het te laat is.

4.         Koop een horloge

Een groter risico dan innoveren en vernieuwen? Niet innoveren en vernieuwen. Op het juiste moment inzetten op vooruitgang is cruciaal. Kijk maar naar Elon Musk, die alle critici de mond snoerde door vandaag jaarlijks 21 biljoen dollar te verdienen aan zijn Tesla’s. Of Jeff Bezos, die in tegenstelling tot veel van zijn tijdgenoten wél in het digitale verhaal geloofde en daar met Amazon voor 200% op inzette.  

5.         Neem je klanten en leveranciers onder de loep

“Hoe financieel stabiel zijn jouw klanten?” is in principe een standaardvraag, maar in werkelijkheid stel je die veel te weinig. Elke leverancier heeft een rechtstreekse invloed op de kwaliteit van je producten of diensten. De lat hoog leggen als het om je zakencontacten gaat, is daarom geen overbodige luxe, maar een vereiste voor een succesvolle samenwerking. Test gratis de financiële gezondheid van uw (potentiële) klanten.

6.         Laat je geen twee keer vangen

Fouten gebeuren– leer daaruit. Neem je risicoanalyse en risicobeleid grondig onder de loep na elk incident. Wat had je kunnen vermijden? Welke gevolgen heeft dat voor de verdere werking van je bedrijf? Door duidelijk in kaart te brengen waar het fout liep, verminder je de kans op eenzelfde incident in de toekomst zienderogen.

7.         Zoek een partner 

Risico’s vermijden doe je niet alleen. Ga op zoek naar een verzekeringspartner die de grootste risico’s voor je bedrijf kan inperken en beschermen. Met de kredietverzekeringen van Euler Hermes sla je twee vliegen in één klap: wij zorgen ervoor dat je onderneming niet bedreigd wordt door onnodige risico’s terwijl jij je focust op waarin je uitblinkt: zakendoen. Met de kredietverzekering Euler Hermes stap je vol vertrouwen de toekomst in. Net als Elon Musk en Jeff Bezos.

7 resultaten

feb. 25, 2020 | Groei

Analyse van het kmo-klimaat

De belangrijkste uitdagingen voor kmo’s zijn o.a. administratie, financiering en kosten. Ook onbetaalde facturen wegen zwaar door. Ontdek de volledige studie.

nov. 28, 2019

De winter komt eraan: hoe kunt u uw bedrijf beschermen tegen de risico's van een somber economisch klimaat?

De wereldwijde groei vertraagt, het economische klimaat in Europa verslechtert. Bewapen u tegen de gevaren die uw bedrijf bedreigen.

nov. 28, 2019 | Groei

Expert Corner: Hoe voert Euler Hermes een risicoanalyse uit?

In deze editie van onze Expert Corner legt Frederic Allier, Risk Director Euler Hermes BeLux, uit wat een risicoanalyse bij Euler Hermes inhoudt.

7 resultaten