De coronacrisis doet de samenleving én de economie op hun grondvesten daveren. Tegelijkertijd kan dit op de lange termijn het startpunt en de versnelling zijn van enkele positieve evoluties.

Het is niet mogelijk om te voorspellen wanneer de coronacrisis achter ons ligt. De gezondheidscrisis woedt volop en ook de omvang en de langetermijnimpact van de economische schok is een vraagteken. Eén ding is wel zeker: hoe langer de crisis duurt, hoe kleiner de kans dat alles weer wordt zoals voorheen, zowel in ons dagelijks leven als voor onze economie. Deze crisis creëert nieuwe regels, nieuwe protocollen en nieuwe manieren van leven. Maar op de lange termijn is dat niet noodzakelijk een slechte zaak.

Slimme globalisering

De snelheid waarmee Covid-19 zich over de wereld verspreidde, onderstreepte de potentiële kwetsbaarheid van sommige industrieën wanneer de grenzen gesloten en de toeleveringsketens niet verzekerd zijn. Die vaststelling zal overheden ertoe aanzetten de macht over de economie terug te nemen en verschillende strategische bedrijven terug naar eigen land brengen, om zo weer grip te krijgen op strategische activa. Dat zou de eerste stap kunnen zijn van de evolutie naar een slimmere en meer duurzame globalisering.

Meer jobs

De westerse landen zullen hun handelsstrategie voor vitale goederen overwegen en veel meer inzetten op zelfvoorziening. Voor alle sectoren komt er een nieuwe herlokaliseringsfase, waarbij ondernemingen hun productievestigingen diversifiëren en China niet langer beschouwen als de (enige) fabriek van de wereld. Die evolutie kan veel laaggekwalificeerde banen terugbrengen naar Europa. Dat brengt een domino-effect op gang van lagere werkloosheid, hogere lonen en inflatie.

Minder focus op winst

Bedrijven zullen proberen hun veerkracht te verbeteren, soms ten koste van de winst. Zo zullen ze bijvoorbeeld hun voorraadbeheer aanpassen. Dat kan financiële gevolgen hebben, maar bedrijfsstabiliteit en continuïteit zullen primeren op de kwartaalresultaten. Ondernemingen zullen ook meer worden aangesproken op de duurzaamheid van hun bedrijfsmodel en hun positieve impact op sociale en ecologische uitdagingen. De ESG-principes (ESG staat voor milieu, maatschappij en goed bestuur) zullen daarmee nog meer aan belang winnen.

Versnelde digitalisering

Technologie is de grote winnaar. Het zal zijn opmars voortzetten in alle aspecten van ons leven: onderwijs, gezondheid, kleinhandel, communicatie, betaling, beveiliging en nog veel meer. De digitalisering zal zeker versnellen nu iedereen er de voorbije maanden massaal de voordelen van heeft gezien. Daardoor zullen digitale toepassingen nog op grote schaal worden uitgerold in alle sectoren en voor alle bevolkingsgroepen.

Meer investeringen in gezondheidszorg

Ten slotte legt de huidige gezondheidscrisis de risico’s bloot van een verouderde, beperkte of ontoegankelijke gezondheidszorg. Over de hele wereld zou dat landen kunnen stimuleren om weer meer te evolueren naar een staatsgecontroleerde gezondheidszorg. Tegelijkertijd zullen investeringen in gezondheidstechnologie toenemen. Elke structurele crisis zorgt voor specifieke verbeteringen en ook nieuwe regelgeving. Na de wereldwijde financiële crisis van 2008 zagen we de opkomst van FinTech en een enorme groei van investeringen. Na Covid-19 zal in de gezondheidszorg hetzelfde gebeuren. HealthTech wordt de nieuwe FinTech.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten