Is je bedrijf voldoende beschermd
tegen fraude? Stel jezelf deze zes vragen

Bescherming tegen fraude lijkt misschien overbodig, maar de honderdduizenden geregistreerde fraudegevallen per jaar bewijzen dat je er liever vandaag dan morgen mee begint. Maar hoe zorg je er precies voor dat fraude jouw bedrijf niet treft? Je 100% beschermen lukt nooit, maar deze zes vragen zetten je al een eind op weg.

1.      Voer je betalingsopdrachten op basis van e-mails of telefonische oproepen?

Vaak doen oplichters zich voor als één van uw leveranciers of als een leidinggevende van uw firma, met de bedoeling om grote bedragen te ontfutselen. Voer daarom nooit betalingen op basis van opdrachten ontvangen via e-mail, fax of telefoon. Zelfs in de overtuiging dat het om een echte aanvraag gaat, aarzel niet om rechtstreeks met de persoon contact te nemen vóór je betaling.

2.      Heb je de frauderisico's van je bedrijf in kaart gebracht?

Een kwetsbaarheidsonderzoek levert je heel wat nuttige informatie op: zo wordt duidelijk voor welke types fraude je het kwetsbaarst bent, en leer je waar je kan bijsturen om je onderneming fraudevrij te houden. Veiligheid en kwaliteit zijn de sleutelwoorden voor het succes van je bedrijf: investeer daarin.

3.      Zijn je computers en betalingsopdrachten beveiligd met een wachtwoord?

Het ligt voor de hand, maar toch worden wachtwoorden heel vaak vergeten. In principe zou je elke toegang tot informatica moeten beveiligen, net als je betalingsopdrachten. Die laatste worden in het ideale geval nog eens telefonisch bevestigd door je bank, of via een gelijkaardige procedure dubbel gecontroleerd, zodat een derde partij er geen invloed op kan uitoefenen.

4.      Laat je je bijstaan door de juiste partner?

Je beschermen tegen fraude kan je niet alleen. Fraudepreventiemaatregelen neem je zelf, maar die dekken je niet in het geval van een aanval. Een fraudeverzekering als die van Euler Hermes daarentegen wapent je tegen de gevolgen van interne en externe fraude en cyberfraude. Zo kan je met een gerust gemoed zakendoen, terwijl je vermogen beschermd is.

5.      Sluit je de rechten van medewerkers af als die het bedrijf verlaten?

Systemen en betalingsrechten zijn maar twee domeinen waartoe gewezen medewerkers na hun vertrek geen toegang meer hoeven te hebben. Zeker bij ontslagen, waarbij de band met je bedrijf soms onder druk staat, is het belangrijk om snel te handelen. Sluit de rechten van je medewerkers meteen af als die je bedrijf verlaten.

6.      Is je personeel op de hoogte van de risico’s rond fraude?

Last but not least: licht je personeel in. Je bedrijf mag nog zo goed beveiligd zijn, als je medewerkers niet op de hoogte zijn van je initiatieven, zullen die weinig effect hebben. Plan daarom geregeld een moment in om hen op de gevaren van fraude te wijzen en om hen in te lichten over de maatregelen die je daartegen neemt.

 

14 resultaten

apr. 13, 2021

10 tips om uw bedrijf te beschermen tegen cybercrimaliteit

Iedereen die online werkt, moet enkele voorzorgsmaatregelen treffen om cybercriminaliteit te voorkomen. Lees onze 10 tips om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen de verschillende vormen van cybercriminaliteit.

feb. 23, 2021

Bescherming tegen cyberincidenten is onvoldoende

Ongeacht uw branche en de grootte van uw onderneming, wordt elk bedrijf blootgesteld aan cybercriminaliteit, vooral in tijden van een economische of gezondheidscrisis.

sep. 22, 2020 | Cyber & Fraude

Covid-19: Zo beschermt u uw bedrijf

Covid-19 heeft onze manier van werken grondig veranderd. Telewerk is een bron van inspiratie voor cyberfraude. Ontdek hier hoe u uw bedrijf kunt beschermen.

14 resultaten