Over identiteitsdiefstal, ongepaste
relatiegeschenken en stemvervalsing: deze fraudevormen kunnen uw
bedrijf treffen

Met honderdduizenden zijn ze, de fraudegevallen die jaarlijks worden gemeld. Maar net zoals er geen twee identieke bedrijven bestaan, is ook elk fraudegeval anders. Cyberfraude kent iedereen, maar wist u dat ook andere vormen van fraude uw bedrijf kunnen treffen?

1.         Externe vijanden

Gestolen geld en vervreemde goederen door mensen van buitenaf: het aantal externe fraudegevallen is de laatste jaren explosief gestegen. Onderscheppen en vervalsen van facturen en bestellingen zijn een populaire fraudevorm, maar ook e-mail, handtekening- of stemvervalsingen komen meer dan eens voor. In een extreem geval neemt een fraudeur de identiteit van de CEO of CFO over, zodat hij in zijn plaats betalingen kan innen.

2.         Van binnenuit

Fraudeurs komen niet altijd van buiten de deur. 37% van alle fraudegevallen zijn het werk van personeelsleden. Denk maar aan de diefstal van kantoorbenodigdheden of de aankoop van ongepaste relatiegeschenken. Ook de band met het bedrijf als voordeel voor privédoeleinden gebruiken is een vorm van fraude. Het bedrijf fictieve betalingen laten doen op een eigen rekening of privégoederen aankopen op naam van het bedrijf zijn bekende voorbeelden.

3.         Alle uithoeken van de wereld

De meest bekende fraudevorm is en blijft cyberfraude. Denk maar aan cyberaanvallen waarbij hackers een virus installeren om uw computers te blokkeren. Of phishingmails om vertrouwelijke wachtwoorden te achterhalen in de hoop daarmee frauduleuze daden te plegen in uw bedrijfssystemen.

In de laatste twee jaar is meer dan de helft van de Belgische bedrijven getroffen door cyberfraude. De toenemende digitalisering en het stijgende gebruik van sociale netwerken maken uw bedrijf alleen maar kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. U optimaal daartegen beschermen is dus geen overbodige luxe.

14 resultaten

apr. 13, 2021

10 tips om uw bedrijf te beschermen tegen cybercrimaliteit

Iedereen die online werkt, moet enkele voorzorgsmaatregelen treffen om cybercriminaliteit te voorkomen. Lees onze 10 tips om uzelf en uw bedrijf te beschermen tegen de verschillende vormen van cybercriminaliteit.

feb. 23, 2021

Bescherming tegen cyberincidenten is onvoldoende

Ongeacht uw branche en de grootte van uw onderneming, wordt elk bedrijf blootgesteld aan cybercriminaliteit, vooral in tijden van een economische of gezondheidscrisis.

sep. 22, 2020 | Cyber & Fraude

Covid-19: Zo beschermt u uw bedrijf

Covid-19 heeft onze manier van werken grondig veranderd. Telewerk is een bron van inspiratie voor cyberfraude. Ontdek hier hoe u uw bedrijf kunt beschermen.

14 resultaten