Covid-19 en overheidsschuld: terugkeer naar normaal in de eurozone niet vóór 2035

Voor de meeste landen van de eurozone is een terugkeer van de overheidsschuld naar het niveau van vóór de crisis tegen 2035 duidelijk niet mogelijk. Dat blijkt uit de laatste studie van Euler Hermes, 's werelds grootste kredietverzekeraar en onderdeel van Allianz.
Volgens de economen zal het Spanje 89 jaar, Frankrijk 67 jaar en Italië 26 jaar kosten om terug te keren naar de schuldniveaus van voor de coronacrisis. Duitsland en Nederland daarentegen zullen volgens Euler Hermes slechts zeven jaar nodig hebben om terug te keren naar hun schuldniveau van voor de crisis. Voor België verwacht de kredietverzekeraar 2031.
Eurozone debt dynamics in Euler Hermes scenario (% GDP)
De massale steunmaatregelen van de overheden naar aanleiding van de coronacrisis hebben geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de overheidsfinanciën in de gehele eurozone in 2020. Met grote verschillen tussen de landen: zeven landen (Griekenland, Italië, Portugal, Spanje, Cyprus, Frankrijk en België) hebben nu een schuldquote van bijna 120% van het bbp of meer. Dit is het dubbele van het stabiliteitscriterium van Maastricht.
Change in government debt (% GDP) 2020 vs. 2019 for selected Eurozone countries
Tenzij de zwaargewichten van de eurozone hun bbp-groei aanzienlijk verhogen, is een terugkeer naar de schuldniveaus van vóór de crisis de komende 15 jaar duidelijk geen optie, aldus Euler Hermes.

126 results

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 results