De economie in ons land herstelt goed, maar Euler Hermes verwacht dat het iets langer zal duren voor het bbp weer op het niveau van vóór de coronacrisis komt. Volgens ’s werelds grootste kredietverzekeraar zal dat pas in de loop van 2022 het geval zijn, want de ferme inhaalslag is pas voor later dit jaar én volgend jaar. Bovendien zijn er veel obstakels die het pret kunnen bederven.

Voor 2021 voorspelt Euler Hermes in België een bbp-groei van 3,5% en van 4,0% in 2022. Dat blijkt uit het rapport “Grand Reopening” van Euler Hermes, onderdeel van Allianz.

Het herstel van de Belgische economie krijgt steun dankzij de vooruitgang in de vaccinatiecampagne én vanuit Duitsland (+3,4% in 2021), Frankrijk (+5,4%) en Nederland (+3%), onze belangrijkste handelspartners. In de rest van de wereld valt het herstel op van zowel de VS (+6,3%) als China (+8,2%). Wereldwijd voorspelt Euler Hermes een bbp-groei van 5,5% in 2021 tov van een dramatische -3,5% in 2020 als gevolg van de coronacrisis.

Daarnaast kan België volgens Euler Hermes rekenen op een extra export van 20 miljard euro in 2021, voornamelijk in de volgende sectoren: energie, metalen, chemie, farmaceutica, automobiel en agri-food.

De krachtige economische rebound is overal in de wereld terug te zien. Maar dat wil volgens Euler Hermes niet zeggen dat we als vanzelf in een hoogconjunctuur terecht komen. Volgens de kredietverzekeraar zijn er veel obstakels die roet in het eten kunnen gooien: de sterke stijging van de grondstofprijzen, de verwachte krapte op de arbeidsmarkt en de verstoring van supply chains, die op hetzelfde niveau zit als bij de Covid-19-piek vorig jaar. Het wereldwijde gevecht om grondstoffen en chips zijn hiervan het directe gevolg. “Een container versturen van Shanghai naar Antwerpen is nu 5 keer duurder dan in oktober 2020. Allemaal bedreigingen die het herstel kunnen breken”, waarschuwt Euler Hermes.
Bedrijven hebben te maken met hogere kosten en de hamvraag is, volgens Euler Hermes, of bedrijven in staat zijn hun prijzen te verhogen. “Prijsverhogingen zijn in de huidige situatie essentieel voor bedrijven om financieel gezond te blijven. Maar dat moet men als bedrijf ook kunnen. Als uw klant wegloopt heeft u er niet veel aan”, besluit de kredietverzekeraar. Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat prijsverhoging voor de meeste Europese bedrijven op de korte termijn geen optie is.  

126 resultaten

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

Kan Europa zonder Russisch gas?

Hier vindt u onze analyse over de gevolgen van de afsluiting van het Russische gasnet naar Europa. Maar wat kunnen we nog doen, behalve rekenen op warmer weer?

mrt. 09, 2022 | Pers & Media

De (energie)prijs van de oorlog voor Europese gezinnen

Hier vindt u onze analyse over de impact van de crisis tussen Rusland en Oekraïne op Europese gezinnen. Lees het artikel.

mrt. 01, 2022 | Pers & Media

Crisis Rusland-Oekraïne: Escalatie van het conflict

Hier vindt u onze eerste kijk op de huidige situatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Lees het artikel.

126 resultaten