Opas: Viisi vinkkiä yrityksille brexitiin valmistautumiseen

Niin kutsuttu kova brexit on nyt lähempänä kuin koskaan. Jos Boris Johnson niin päättää, maa eroaa Euroopan unionista ilman siirtymäjärjestelyjä. Se tarkoittaa, että Britannia poistuu unionista heti 31. tammikuuta 2020 jälkeen ilman sopimuksia, esimerkiksi kansainvälisestä kaupasta. Suuri epävarmuus kohtaa brittiyrityksiä vääjäämättä – ja vaikuttaa myös sinun yritykseesi, jos käyt kauppaa tai teet yhteistyötä brittien kanssa.

Listasimme viisi vinkkiä, joilla yrityksesi voi valmistautua tulevaisuuteen ja torjua poliittisen epävarmuuden vaikutuksia.

  1. Varaudu pahimpaan
    Arviomme mukaan kova brexit voi johtaa kahden vuoden taantumaan ja jopa 5 prosentin suuruisen tullimaksun käyttöönottoon. Laske jo nyt, miten nämä vaikuttaisivat yritykseesi. Ja suunnittele, mitä on tehtävissä tappion kuromiseksi umpeen.

  2. Tunnista yrityksesi parhaat yhteistyökumppanit
    Selvitä, ketkä ovat yrityksesi uskollisimpia asiakkaita ja alihankkijoita. Esimerkiksi: Kuka ostaa kalleimpia tuotteita? Kuka ei vaadi hinnanalennuksia? Kuka maksaa aina ja hyvissä ajoin? Ylläpidä ja vahvista suhteita näihin tahoihin. Näin varmistat yrityksesi priorisoinnin ja pahimmassa tapauksessa saat ensimmäisenä tiedon velkaantumisesta sekä toimitus- tai maksuvaikeuksista.

  3. Laajenna paikallisten avainhenkilöiden piiriä
    Brexitiin liittyy edelleen se vaara, että hyvät työntekijät muuttavat Isosta-Britanniasta muihin EU-maihin etsimään uusia urapolkuja. Silloin brittiläisen alihankkijasi tai asiakkaasi lähin yhteyshenkilö katoaa. Laajenna piiriäsi myös muihin työntekijöihin yrityksessä, jotta voit ylläpitää suhdetta, vaikka menettäisitkin ensisijaisen yhteyshenkilösi.

  4. Hoida yksityiskohdat kuntoon
    Anna lakimiestesi käydä läpi kaikki brittiläisten yhteistyökumppanien kanssa tehdyt sopimukset. Kannattaa miettiä uusia sopimusehtoja, jotka esimerkiksi velvoittavat alihankkijoita toimittamaan samoja materiaaleja kuin nyt. Jos alihankkijoiden omat sopimustoimittajat eivät pysty tähän, ei pysty alihankkijakaan. Vaikka alihankkijan oma toiminta vaikuttaisi olevan vakaalla pohjalla, toimitusketjun heikkoudet voivat murentaa sitä. Tämä on todennäköistä, koska arvioiden mukaan brexitin myötä maksukyvyttömien yritysten määrä kasvaa 9 prosenttia. Ongelma siitä tulee silloin, jos yritykselläsi ei ole luottovakuutusta.

  5. Seuraa hintoja
    Punnitse, kannattaako palveluita ja tuotteita ostaa hieman varastoon nyt, kun saat ne varmistettuun hintaan ennen muutosten tapahtumista. Toisaalta voi olla hyvä hetki pohtia, onko yrityksesi järkevämpää – ja ennen kaikkea mahdollista – muuttaa strategiaa niin, että se ei ole haavoittuvainen poliittisen tilanteen muuttuessa.
     
    Seuraamme tilannetta tiiviisti sekä arvioimme ja analysoimme, mitä seurauksia brexit tuo tullessaan suomalaisille alihankkijoille ja asiakkaille. Lisäksi kerromme, miten voit suojata yritystäsi ja sen taloutta.