Son derece döngüsel bir sektör olan inşaat, son yıllarda konut talebinin azalması ve inşaatçılar için maliyetlerin artmasına neden olan kalıcı enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle önemli gerilemelerle karşı karşıya kaldı. Hızla yükselen mortgage oranları, yüksek enflasyonla birleşerek konut satın alınabilirliğini önemli ölçüde azalttı ve bu da yeni mortgage kredileri ve konut yatırımlarında yavaşlamaya neden oldu. Talep düşerken maliyetler de artıyor: malzeme ve işçilik maliyetleri hızla yükselirken finansman koşulları sıkılaştı. Sonuç olarak, inşaatçıların kâr marjları baskı altına girdikçe ertelenen ve yarıda bırakılan proje sayısı artıyor ve bu da sektörde ticari iflaslarda artışa yol açıyor.
Son zamanlarda, gevşeme döngüsünün başlamasıyla birlikte olumlu işaretler görülüyor: talep toparlanıyor, konut kredileri 2022 yılı başından bu yana ilk kez artıyor ve yatırım faaliyetleri yeniden canlanmaya başlıyor. İnşaat fiyat endeksleri düşmeye başladı, inşaat malzemeleri enflasyonu tersine döndü ve inşaat sektörüne ilişkin güven endeksleri istikrar kazandı. İnşaat faaliyetlerindeki ve inşaat ruhsatlarındaki artış hâlâ yetersiz olsa da konut fiyatlarının dipten tırmanışa geçmesi ve inşaat maliyetlerinin daha da dengelenmesiyle arzın kademeli olarak artması bekleniyor.
Küresel çapta gerçekleşen karbondan arındırma ve dijitalleşme gibi yapısal değişikliklerin on yıllar boyunca devam etmesi bekleniyor, bu da önemli miktarda sermaye gerektiriyor. Hükümetlerin yeşil dönüşümü ve altyapı gelişimini teşvik etmek için yatırımlarını artıracak ve bu bağlamda politikalar uygulamaya koyacak olması, inşaat sektörünün uzun vadede büyümesini destekliyor. Yine de öngörülen yatırımlar ile 2040 yılına kadar yeterli küresel altyapıyı sağlamak için gereken miktar arasında 15 trilyon dolar fark var ve bu da özel kesimi altyapı yatırımlarını artırmaya teşvik ediyor.
Kamu kesimi tarafında ise son on yılda kayda değer bir büyüme yaşandı. Dow Jones Brookfield Küresel Altyapı Endeksi'nden de anlaşılacağı üzere, küresel çapta borsaya kayıtlı altyapı firmalarının piyasa değeri on yıl içinde yüzde64,3 oranında artarak Temmuz 2024 sonunda 1,5 trilyon dolara ulaştı. Bu eğilim, özel kesim yatırımlarında da gözlendi: İnşaat sektörünün özel kesim kanadında Avrupa'da en hızlı büyüyen varlık sınıflarından biri olan borsaya kote olmamış altyapı firmalarının yönetimindeki varlıkların değeri 2000 yılında sadece 1,4 milyar dolarken 2022 yılında 425,2 milyar dolara ulaşarak 300 kattan fazla bir artış sergiledi.