Covid-19 a avut un impact imediat și îngrijorător asupra solvabilității multor companii, afectându-le direct fluxul de numerar pe termen foarte scurt, cu o scădere bruscă și brutală a cifrei lor de afaceri.
Există, de asemenea, un efect de domino: întârzierile de plată ale clienților dvs. vă pot afecta capacitatea de a achita facturile furnizorilor dvs. Este vorba de un întreg lanț valoric care ar putea fi brusc pus în pericol dacă o singură companie nu își achită obligațiile de plată la timp.
Și, într-adevăr, pericolul amenință companiile de toate dimensiunile, nu doar IMM-urile care sunt, de obicei, expuse acestui risc. În anumite sectoare, cum ar aviația, incapacitatea de plată a unui lider important din piață poate avea consecințe grave asupra unui întreg ecosistem de subcontractanți.
Datele noastre arată că s-a înregistrat o insolvență majoră la fiecare 20 de ore, de la începutul anului.
În economia noastră globalizată, lanțurile valorice au devenit din ce în ce mai complexe și mai interconectate. Internaționalizarea acestora a făcut ca societățile comerciale să fie tot mai vulnerabile la situația economică mondială în general și la riscul de insolvență în special.
Scăderea volumului de credite comerciale
Din cauza lipsei de previzibilitate în ceea ce privește perspectivele economice și politicile de izolare viitoare, multe companii sunt astăzi reticente în a oferi credite comerciale clienților lor, de teama de a nu înregistra datorii neperformante.
Pentru multe companii al căror fond de rulment depinde de amânările la plată, aceasta înseamnă că o sursă majoră de finanțare pe termen scurt dispare și că o întreagă strategie de afaceri trebuie regândită.
Guvernele au înțeles pe deplin importanța problemei și au propus o serie de măsuri de sprijin destinate să ajute companiile să facă față riscului de insolvență. Astfel de măsuri includ amânări fiscale, reduceri sau rambursări de taxe de asigurări sociale, garanții, împrumuturi de stat, amânarea datoriilor etc.
De asemenea, s-au luat unele măsuri de relaxare, menite să evite declararea falimentului, cum ar fi moratorii de prevenire a acțiunilor creditorilor sau majorarea pragului limită al datoriei neplătite, de la care se poate iniția procedura falimentului.
Cu toate acestea, pericolul nu este nici pe departe eliminat, iar anul 2021 se pare că va fi încă un an cu un număr record de insolvențe.
Indicele Global de Insolvență Euler Hermes prognozează o creștere cu 31% a numărului de insolvențe la nivel mondial în 2021, comparativ cu 2019.
Consultați prognozele noastre din raportul nostru integral: Conviețuirea cu Covid-19.
Elaborarea unei politici eficiente de gestionare a riscurilor este esențială pentru a preveni materializarea celor mai pesimiste scenarii:
- O bună gestionare a fluxului de numerar este vitală: monitorizați-vă în pemanență poziția fluxului de numerar și adaptați-vă în consecință procesele vizând creditele comerciale - consultați cartea noastră electronică intitulată Cum să vă protejați fluxul de numerar, pentru sfaturi și îndrumări.
- Verificați cu cine aveți de-a face: asigurați-vă că ați evaluat bonitatea clientului și că ați negociat condiții clare și adecvate de plată a facturii.
- Pregătiți-vă să faceți față întârzierilor la plată: investiția în procese eficiente de monitorizare și de recuperare a plăților se poate dovedi foarte utilă în cazul când lucrurile iau o întorsătură nedorită.
- Învațați să observați dacă un client este pe cale să de faliment: o serie de semnale de avertizare vă pot ajuta să reacționați înainte să fie prea târziu.
În perioada periculoasă pe care o parcurgem în prezent, soluțiile de asigurare a creditelor comerciale vă pot oferi o protecție sigură împotriva potențialelor insolvențe: o parte din creanțele dvs. vă vor fi asigurate și compensate în cazul unei creanțe neperformante.
Epidemia a readus în prim plan riscul de insolvență și problema plăților întârziate. Deși guvernele au reușit să limiteze daunele în 2020, în ciuda unui număr record de companii intrate în insolvență, anul 2021 este sortit să fie un an cu risc ridicat, date fiind epuizarea politicilor de sprijinire și efectele pe termen lung ale recesiunii actuale. Protejarea afacerii dvs. printr-o bună gestionare a fluxului de numerar este mai importantă azi ca oricând și o măsură de asigurare a dezvoltării dvs. viitoare.