Aici, la Euler Hermes Romania, am văzut recent o serie de cazuri de fraudă în afaceri. Infractorii economici încearcă adesea să folosească reputația companiilor existente în străinătate pentru a înșela furnizorii. Companiile din diferite țări din întreaga lume au raportat experiențe similare. Prin urmare, vă oferim 10 sfaturi despre cum să preveniți astfel de fraude:

 

  1. Verificarea domeniului pe site-ul oficial al clientului - comparația adresei de e-mail a clientului cu contactele oficiale de pe site-ul clientului, dacă există (de multe ori domeniul este modificat minim sau nu se potrivește deloc). De asemenea, vă recomandăm să verificați domeniul pe serverele disponibile, de ex. prin intermediul serviciului WHOIS (dacă domeniul este stabilit doar cu câteva zile înainte de prima comandă, cu o adresă, persoană, etc. inexistentă sau puțin probabilă)
  2. Selecția amănunțită a partenerilor de afaceri - controlul registrului de afaceri (data înființării companiei, sediul social, subiectul activității, frecvența modificărilor în conducere, numărul de angajați etc.) și, dacă este posibil, referințe ale terților
  3. Solicitând o copie a documentelor și autorizațiilor de a acționa în numele companiei - se recomandă, de asemenea, să contactați mai multe persoane din cadrul clientului
  4. Structura e-mailului clientului (textului îi lipsește adesea o semnătură formală, adică numele complet al persoanei care reprezintă clientul, funcția, compania sau sigla, site-ul clientului, contactele telefonice funcționale etc.)
  5. Locul de livrare nu se potrivește cu adresa (adresele) clientului de pe site sau este modificat în timpul comenzii
  6. Verificarea adresei sediului social al clientului, a locului de livrare etc., de ex. prin Hărți Google (hărți prin satelit, fotografii)
  7. Tranzacția structurată corespunzător susținută de un contract de cumpărare bine procesat sau asigurarea plății prețului de achiziție poate fi, de asemenea, o pregătire pentru fraudă - cu prima comandă (adesea cu un volum mic) plata este imediată, dar urmată de o a doua (deja mare ) comanda cu scadență amânată
  8. Înregistrare fiscală, verificare număr TVA
  9. Există, de asemenea, precauție pentru comenzile clienților noi, în special din Franța, Germania și Olanda mai ales dacă la comanda prin e-mail nu există niciun element din punctul 4.
  10. Principiul cunoașterii clientului dvs. - compania (până acum necunoscută) are într-adevăr un motiv pentru a comanda mărfurile respective.