Covid-19: liquiditeitsbehoefte van bedrijven op recordhoogte, betalingstermijnen worden langer

Volgens Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen, leidt de Covid-19-crisis wereldwijd tot langere betalingstermijnen. Een bedrijf zal dit jaar gemiddeld 66 dagen moeten wachten voor een factuur door een ander bedrijf betaald wordt. In 2021 zal die wachttijd zelfs oplopen tot 68 dagen. De liquiditeitsbehoefte van bedrijven stijgt naar een recordhoogte van 8.000 miljard dollar.

  • De liquiditeitsbehoefte van bedrijven, gemeten aan de hand van de werkkapitaalvereisten (WCR of Working Capital Requirements), zullen wereldwijd met +5 dagen toenemen tot 74 dagen in 2020. Dit komt overeen met een record-liquiditeitsvereiste van 8.000 miljard dollar voor bedrijven wereldwijd, volgens de laatste schattingen van Euler Hermes.
  • B2B-betalingsachterstanden, gemeten aan de hand van de DSO (Days of Sales Outstanding), zullen met 2 dagen toenemen tot een gemiddelde van 66 dagen wereldwijd in 2020, en met nog eens 2 dagen tot 68 dagen in 2021, het hoogste niveau in tien jaar. Na twee opeenvolgende jaren van achteruitgang zal de DSO nu twee keer zo sterk stijgen als tijdens de financiële crisis van 2008, vanwege de Covid-19-liquiditeitscrisis.
  • Transport, automobiel, textiel en de retail (non-food) zijn de sectoren met de laagste liquiditeit. Zij zullen de hoogste stijgingen van de behoefte aan werkkapitaal registreren in 2020 (meer dan +5 dagen). Bovendien worden bedrijven in deze sectoren geconfronteerd met een verslechtering van de winstgevendheid, wat leidt tot wanbetalingen als ze de komende maanden niet de steun van banken en investeerders krijgen. Ook de metaal- en bouwsector lijken, gezien hun huidige situatie, zeer kwetsbaar in termen van liquiditeit. De farmaceutische en voedingsindustrie daarentegen doen het goed in termen van liquiditeit.

Ed Goos, CEO van Euler Hermes BeLux:

Lees hier de volledige analyse van Euler Hermes.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten