Covid-19 schudt haast elke industrie door elkaar

Geen enkele sector blijft gespaard van de gevolgen van de coronapandemie waar we vandaag wereldwijd tegen vechten. Vooral transport, automotive, elektronica en retail krijgen het zwaar te verduren. Maar liefst 126 sectoren in 70 landen zitten in een hogere risicozone, zo blijkt uit een recent rapport van Euler Hermes.

Covid-19 zorgt voor domino-effect

Sinds de uitbraak van Covid-19 eind vorig jaar krijgen heel veel sectoren wereldwijd te kampen met toenemende uitdagingen. Alles begon met de drastische maatregelen van China. Het afsluiten van verschillende steden had meteen ook een economische impact. Geleidelijk volgden gelijkaardige maatregelen in andere landen, overal ter wereld, in het bijzonder in Europa en Noord-Amerika. Vandaag is niet alleen de productie en handel gedaald, maar ook de vraag en lokale consumptie is fel verminderd. Bijna geen enkele industrie blijft gespaard van de gevolgen van het coronavirus.

Het regent downgrades

In het eerste kwartaal van 2020 werd voor een recordaantal van 126 sectoren de risicorating van Euler Hermes naar beneden bijgesteld. Al deze ‘downgrades’ zijn rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg van Covid-19 op de vraag, de winstgevendheid en de liquiditeit. In 6 op de 10 gevallen is het risicogehalte van medium naar gevoelig gezakt.

De hardste klappen vallen in West-Europa en Azië. De meeste downgrades (52) zijn voor West-Europa, waarvan zes in België. Azië (29) en Centraal- en Oost-Europa (14) zijn ook zwaar getroffen. Noord-Amerika blijft evenmin immuun en telt tot nu toe drie downgrades.

Transport, automotive, elektronica en retail zwaar onder druk

De lockdown van maar liefst een derde van de wereldbevolking veroorzaakt zware schade aan de luchtvaartsector. Sinds december kent de RPK (Revenue Passenger Kilometres) voor topmaatschappijen een ongeziene daling. Instortende aandelenkoersen brengen ook verlieslatende luchtvaartmaatschappijen met schulden in gevaar. Mogelijks volgt overheidssteun.

Ook voor de automotive sector, die al erg onder druk stond en te kampen had met structurele uitdagingen, verergert deze crisis de problemen. Wereldwijd is er sprake van een krimp met 10% in 2020 tegenover -4% in 2019.

De sector van de elektronica vecht tegen een verslechtering in Europa als gevolg van een daling van de vraag. Er wordt een sterke daling van de verkoop in lokale markten verwacht.

Retailers en groothandelaars staan in de frontlinie, maar leveranciers hebben te kampen met risico’s gelinkt aan grensoverschrijdende bevoorradingsketens. In de retailsector zijn vooral spelers In Pacifisch Azië (APAC) zwaar getroffen als gevolg van de verlenging van de winkelsluitingen en het wegblijven van een belangrijke stroom Chinese toeristen. Ook de verkoop van non-food zal een duik nemen als gevolg van de verplichte sluitingen. Kwetsbare bedrijven die al kleine marges hadden, zullen nog verder onder druk komen te staan.

In de energiesector loopt vooral de Verenigde Staten risico als belangrijke leverancier van schaalolie en zonne-energie. De metaalsector stond al vrij zwak. Als gevolg van de zwakke economische omgeving in heel wat markten staat de machinebouw voor grote uitdagingen. De bouwsector ten slotte loopt potentieel risico op insolvabiliteit, vooral in Pacifisch Azië, maar in China in het bijzonder.

Interesse om het volledige rapport te lezen? Klik hier.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten