Iedereen heeft het erover en er is veel bezorgdheid: het Coronavirus eist al wekenlang bijna al onze aandacht op. De economie krijgt ongetwijfeld de gevolgen te verduren, maar wat betekent dit nu precies voor het Belgische bedrijfsleven?  Euler Hermes becijferde de impact.

Na de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is vorig jaar de groei van de wereldhandel gedaald tot het laagste niveau sinds 2009 (+1,2% in volume). De economen van Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekering, voorspellen dat de Covid-19-epidemie in 2020 een grote handelsbelemmering zal vormen.

Volgens de berekeningen van Euler Hermes zullen de verliezen oplopen tot 320 miljard dollar per kwartaal van onderbreking in de handel van goederen en diensten. Deze schok is al zichtbaar in de eerste handelsindicatoren die wijzen op een recessie in de wereldhandelsvolumes, zowel in het eerste kwartaal van 2020 (-2,5% op jaarbasis) als in het tweede kwartaal (-1%). De sectoren die het meest getroffen worden, zijn chemie, transport, automobiel, textiel en elektronica. Naast China en Italië zijn Taiwan, Zuid-Korea, Nederland, Hongarije en Indonesië de meest getroffen economieën.

En hoe zit het met België?

België heeft een open en exportgerichte economie. De impact op de handel en op de Belgische bedrijven zal bijzonder groot zijn.

Ed Goos, CEO van Euler Hermes BeLux:

Een (geleidelijk) herstel wordt niet voor eind mei 2020 verwacht.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten