Belgische economie herstelt zich ten vroegste in 2023 van corona-klap

Het zal nog tot 2023 duren vooraleer de internationale handel opnieuw het niveau bereikt van voor de coronacrisis. Dat schrijven economen van Euler Hermes in een nieuw macro-economisch rapport. België behoort binnen Europa tot de slechtere leerlingen van de klas: landen als Duitsland, Nederland en Zweden zullen zich sneller herstellen. Ook opvallend: Covid-19 maakt de herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump weinig waarschijnlijk.

De wereldeconomie heeft een forse dreun gekregen: experten van Euler Hermes verwachten voor 2020 een krimp van maar liefst 4,7%. De wereldhandel gaat er 15% op achteruit. Vooral de energiesector krijgt het hard te verduren. Ook de metaalnijverheid, de transportsector en de autobouwers delen in de klappen. Verwacht wordt dat de wereldhandel zich ten vroegste in 2023 van die klap herstelt.

Global Economy

320.000 banen op de tocht, 13.000 faillissementen

Ook in eigen land zijn de vooruitzichten weinig rooskleurig. Economen van Euler Hermes voorspellen voor 2020 een negatieve bbp-groei van maar liefst -10%. De gevolgen voor de Belgische economie en de arbeidsmarkt zijn desastreus: ruim 320.000 banen staan op de tocht. Vooral werknemers in de retail, de bouw, het transport, de horeca, de industrie en de culturele en amusementssector moeten vrezen voor hun job. Eind 2021 zal de werkloosheidsgraad opgelopen zijn tot 8,5%. Vóór Covid-19 bedroeg dat cijfer amper 5,4%. Het coronavirus dreigt een economisch bloedbad aan te richten: onze experten verwachten 13.000 faillissementen in 2020 in België. In 2021 komen daar nog eens 13.400 falingen bovenop. Een ongeziene toename van +26% tegenover 2019.

Faillissementen

Belgisch herstel hinkt achterop

Op een duurzaam economisch herstel is het wachten tot 2023. Onze economen verwachten dat de Belgische economie pas dan het niveau van voor de coronacrisis zal bereiken. Ons land hinkt daarmee achterop: Duitsland, Nederland en Zweden pikken de draad sneller op. De economie van de eurozone zou al eind 2022 aanknopen met de pre-Covid-19 cijfers.

Chart Economy

Drie keer minder directe steunmaatregelen dan Duitsland

Economen hebben de factoren die een spoedig herstel bevorderen op een rijtje gezet. Zo speelt de lengte en de striktheid van de lockdown een belangrijke rol. Ook de omvang en de samenstelling van fiscale stimuli zijn cruciaal. Dat België trager herstelt dan pakweg Duitsland heeft verschillende oorzaken. Ons land trok alles bij elkaar 50 miljard begrotingssteun uit, goed voor 11% van het bbp. Een bedrag dat in vergelijking met andere Europese landen eerder bescheiden is. Opvallend is dat België maar 6% van het bbp aan directe steunmaatregelen spendeerde, zoals lastenverlichting en tijdelijke werkloosheid. Dat is de helft minder dan in Frankrijk en ruim drie keer minder dan Duitsland. Ook de eigenheid van de Belgische economie speelt ons parten. België heeft traditioneel een grote dienstensector, die zich pas mondjesmaat herstelt.

Herverkiezing Trump onzeker

Corona hypothekeert ook de herverkiezing van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens economen van Euler Hermes vormt deze pandemie een echt keerpunt voor de uitkomst van de komende presidentsverkiezingen. Door de analyse van tien verschillende macro-economische variabelen, schat Euler Hermes de kans op herverkiezing van de presidentiële partij in. Donald Trump ziet zijn kansen op een tweede ambtstermijn kelderen van 45% naar nauwelijks 22,5%. Dat een zittende president zo weinig kans maakt om herkozen te worden, is uitzonderlijk in de recente Amerikaanse politieke geschiedenis.

Sociale onrust flakkert op

Economen van Euler Hermes vrezen wereldwijd ook voor stijgende sociale onrust. Een slecht management van Covid-19 in combinatie met stijgende prijzen, toenemende armoede en een kwetsbare gezondheidszorg kunnen bestaande sociale spanningen op de spits drijven. Vooral Latijns- en Zuid-Amerikaanse landen lopen een groot risico. Dichter bij huis dreigen er conflicten  in Turkije en Bosnië en Herzegovina. Economen voorspellen ook toenemende spanningen in België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, IJsland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Voor alle duidelijkheid: het risico op onrust in die laatste landen is eerder beperkt, maar de sociale spanningen zitten er wel degelijk in de lift.

De economische barometer mag dan wel op onweer staan, er zijn best wat tools om uw bedrijf veilig door de storm te loodsen. Met een kredietverzekering beschermt u uw onderneming tegen wanbetalers en met borgstellingen en garanties kunt u onbezorgd in zee gaan met (internationale) handelspartners.

Lees het volledige rapport.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten