Harde Brexit kan leiden tot exportverliezen van 33 miljard euro

Duitsland, Nederland, Frankrijk en België op kop
  • De kans op een harde Brexit is volgens Euler Hermes aanzienlijk toegenomen. De kans bedraagt nu 45%.
  • Hoewel ’s werelds grootste kredietverzekeraar nog steeds een last-minute overeenkomst verwacht.
  • Volgens de laatste berekeningen van Euler Hermes zou een harde Brexit tot 33 miljard euro per jaar aan exportverliezen voor de landen van de Europese Unie kunnen kosten. Duitsland, Nederland, Frankrijk en België zullen de meest getroffen landen zijn.
  • De meest getroffen sectoren voor België zijn transportmiddelen, de chemische sector, kunststoffen, minerale producten en textiel.
  • Het Verenigd Koninkrijk zou in 2021 geconfronteerd kunnen zijn met een negatieve bbp-groei van -5%, een daling van de export met 15% en een inflatie van meer dan 5% gedurende ten minste zes maanden – na een reeds dramatisch jaar 2020 voor het Britse bbp (ongeveer -11% volgens de laatste prognoses van Euler Hermes).

Gezien de sociale, politieke en economische gevolgen van een harde Brexit, naast de Covid-19-crisis die in het Verenigd Koninkrijk en in heel Europa voortduurt, verwacht Euler Hermes een akkoord op het laatste moment.

De kans op een harde Brexit is echter aanzienlijk toegenomen. De wereldleider op het gebied van kredietverzekering geeft dit scenario momenteel een kans van 45%.

De gevolgen van een harde Brexit (zonder overeenkomst) zullen zeer zwaar zijn voor het Verenigd Koninkrijk (negatieve bbp-groei van -5% in 2021, daling van de export met 15% en inflatie van meer dan 5% gedurende ten minste zes maanden), maar ook voor de landen van de eurozone – Duitsland, Nederland, Frankrijk en België op kop.

Komt het tot een harde Brexit, zullen de jaarlijkse exportverliezen volgens Euler Hermes voor België alleen al 3,2 miljard euro bedragen. In het geval van een last-minute akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen de verliezen voor België ongeveer de helft bedragen: bijna 1,6 miljard euro.

 

Exportverliezen (in miljoen euro)

 

Harde Brexit

Soft Brexit

België

 

3 159

1 591

 Transportmiddelen

969

 Transportmiddelen

423

 Chemische sector

409

 Chemische sector

242

Kunststof en rubber

284

Kunststof en rubber

137

Minerale producten

216

Minerale producten

135

 Textiel

207

Machines en elektrische apparatuur

114

Bron: Euler Hermes / Allianz Research

De volledige studie van Euler Hermes vindt u hier.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten