België: een op de vijf bedrijven zal in 2021 meer steun nodig hebben om een cashflowcrisis af te wenden

Volgens een studie van Euler Hermes lopen 24% van de bedrijven in de eurozone (of 4,1 miljoen ondernemingen) het risico op een cashflowcrisis in 2021. In België zijn het volgens de wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen 20% van de bedrijven (of 125.132 ondernemingen).

De eerste golf van Covid-19 lockdowns veroorzaakte in de eerste helft van het jaar een sterker dan verwachte rentabiliteitsschok voor de meeste niet-financiële bedrijven in Europa. Franse en Spaanse bedrijven werden bijzonder hard getroffen.

Nu, met de tweede golf van lockdowns, verwacht Euler Hermes dat de kosten voor de Covid-19 gevoelige sectoren hoog zullen oplopen, met een gemiddeld operationeel verlies van -15% tot -20% voor 2020 ten opzichte van het niveau van voor de crisis. Bij gebrek aan langdurige ondersteuning door de overheden zou dit de kasbuffers van de ondernemingen kunnen opdrogen, waardoor ongeveer 24% van de bedrijven in de eurozone (of meer dan 4,1 miljoen ondernemingen) volgend jaar het risico loopt op een cashflowcrisis.

Nog volgens de economen van Euler Hermes moeten de beleidsmaatregelen de financieringskloof dichten voor bedrijven die vastzitten tussen een verlies aan inkomsten en verplichte uitgaven zoals belastingen en financiële schulden.

Lees hier de volledige studie van Euler Hermes.

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten