Economische kost achterstand
vaccinatie Europa bedraagt 90
miljard euro

Europa kampt met een achterstand van vijf weken op het gebied van vaccinatie, die volgens de laatste berekeningen van Euler Hermes de Europese economie in 2021 bijna 90 miljard euro kan kosten als dit niet wordt gecorrigeerd. Euler Hermes is wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeringen.

Om de doelstelling van de Europese Commissie te halen om tegen de zomer 70% van de bevolking te vaccineren, zou de vaccinatiegraad ongeveer 6 keer zo hoog moeten liggen.

Volgens Euler Hermes kost elke bijkomende week beperkingen 0,4 procentpunt van de Europese bbp-groei op kwartaalbasis, wat overeenkomt met 2 procentpunten of 90 miljard euro.

Voor België becijfert Euler Hermes de economische kosten van een week van beperkingen (lockdown) op 600 miljoen euro.

Vaccins tegen Covid-19 zijn de ultieme multiplicator voor economisch herstel, investeringen en privé-consumptie.

Euler Hermes:

Afgezien van de economische kosten zou de achterstand in vaccinatie bovendien kunnen leiden tot een aanzienlijk verlies van vertrouwen in het Europese project en een aanzienlijk risico van toenemende polarisatie en politieke onzekerheid in de lidstaten, vreest Euler Hermes:

25 resultaten

mei 11, 2021 | Pers & Media

Prijsverhoging als redmiddel: voor veel bedrijven geen optie

Uit onderzoek van Euler Hermes blijkt dat slechts 5 sectoren in de eurozone de mogelijkheid hebben om de detailhandelsprijzen te verhogen. Lees het volledig artikel.

mrt. 26, 2021

Toerisme: Europa op de eerste rij voor het herstel

Volgens Euler Hermes kan de sector ten vroegste in 2024 op een terugkeer naar normaal rekenen. Lees meer.

feb. 19, 2021

Economische vooruitzichten 2021

De brede uitrol van verschillende vaccins tegen Covid-19 zal de wereldwijde economische groei opnieuw een boost geven. Toch zal het nog minstens tot 2022 duren vooraleer de economische activiteit weer aanknoopt met het niveau van voor de crisis.

25 resultaten