De winter komt eraan: hoe kunt u uw bedrijf beschermen tegen de risico's van een somber economisch klimaat?

De wereldeconomie vertraagt tot het laagste niveau sinds 2009, de groei in Europa is het traagst sinds zes jaar en het aantal faillissementen in België stijgt opnieuw. Dit alles in een context van toenemende handelsspanningen en een sterke daling van de wereldwijde productie. Dit zijn voorname ingrediënten voor een koude economische winter. U volgt deze situatie best goed op, want ze kan ernstige cashflowproblemen veroorzaken voor uw klanten en dus ook voor uw eigen bedrijf. Het is daarom essentieel om uzelf te beschermen en uw partners in de gaten te houden.    

De economische omstandigheden zijn in 2019 verslechterd en het is onwaarschijnlijk dat de situatie de komende maanden zal verbeteren. Politieke onzekerheden in vele delen van de wereld en het handelsgeschil tussen de VS en China leiden tot een aanhoudende daling van de vraag.  Bijgevolg kunnen bedrijven hun voorraden moeilijk kwijt en merken we dat stocklevels op een ongewoon hoog niveau blijven steken. Wij verwachten dan ook dat de groei van het bbp in de eurozone in 2020 slechts 1% zal bedragen, tegenover 1,1% in 2019, en zo wordt een recessiescenario maar ternauwernood vermeden.

De Belgische open economie is nauw verbonden met de ontwikkelingen in onze belangrijkste exportmarkten, namelijk Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De Duitse economie sputtert en is niet meer de Europese groeimotor van voorheen, wat directe gevolgen heeft voor Belgische bedrijven. Zonder het nog maar te hebben over de onzekerheden die de Brexit met zich meebrengt, die voor de derde maal opnieuw werd uitgesteld.  

Q3: Zes grote Belgische bedrijven failliet

Al deze ontwikkelingen maken de markten zeer volatiel, met een toename van de faillissementen als direct gevolg. Alle soorten bedrijven, groot of klein, en alle sectoren worden geconfronteerd met dit risico. Het recente faillissement van de toeristische reus Thomas Cook spreekt boekdelen. Alleen al in België moesten in het derde kwartaal van 2019, naast Thomas Cook Belgium, vijf andere bedrijven met een omzet van meer dan 50 miljoen euro hun deuren sluiten: Abattoir et Marche de Bastogne, IT Pro, Corelio Printing, Pluimveeslachterij Lammens en Carimat Matériaux.

Ook het totaalaantal faillissementen in België stijgt sinds begin 2019 (8.828 faillissementen van januari tot oktober). Bovendien zal de situatie de komende maanden waarschijnlijk niet verbeteren: onze globale insolventie-index voorspelt een stijging van 8% van het aantal gedwongen sluitingen wereldwijd en 3% op Europees vlak tussen 2019 en 2020.

Wees voorzichtig met laattijdige betalingen en onbetaalde facturen

Kredietproblemen en wanbetaling zijn een voorloper van insolventie. Facturen die te laat betaald worden en onbetaalde facturen zijn de hoofdoorzaak van één op de vier faillissementen in België. Zelfs als uw eigen bedrijf het goed doet: een probleem met een van uw klanten of leveranciers kan u snel doen wankelen. Sinds begin 2019 zien wij bij Euler Hermes BeLux een aanzienlijke toename van zowel het aantal als de grootte van de schadeclaims in verband met kredietverzekering, vooral wat betreft export. Dit is het bewijs – indien nog nodig – dat de economische omstandigheden er op achteruitgaan.

In deze context is het essentieel om uzelf te beschermen. Een kredietverzekering is meer dan ooit de beste manier om de cashflow en toekomst van uw bedrijf veilig te stellen. Onze experten houden de macro-economische ontwikkelingen en de financiële situatie van uw klanten in de gaten. Zo kunt u zich concentreren op wat echt telt voor u: uw business. Sinds het begin van het jaar is onze exposure met 6% toegenomen, alle sectoren samengenomen. Euler Hermes blijft een betrouwbare partner aan uw zijde (wij zijn lid van de Allianz Group en hebben een AA-rating van Standard & Poor's) – ook in moeilijke tijden.

7 resultaten

feb. 25, 2020 | Groei

Analyse van het kmo-klimaat

De belangrijkste uitdagingen voor kmo’s zijn o.a. administratie, financiering en kosten. Ook onbetaalde facturen wegen zwaar door. Ontdek de volledige studie.

nov. 28, 2019

De winter komt eraan: hoe kunt u uw bedrijf beschermen tegen de risico's van een somber economisch klimaat?

De wereldwijde groei vertraagt, het economische klimaat in Europa verslechtert. Bewapen u tegen de gevaren die uw bedrijf bedreigen.

nov. 28, 2019 | Groei

Expert Corner: Hoe voert Euler Hermes een risicoanalyse uit?

In deze editie van onze Expert Corner legt Frederic Allier, Risk Director Euler Hermes BeLux, uit wat een risicoanalyse bij Euler Hermes inhoudt.

7 resultaten